Wysłany: Sob Kwi 04, 2015 19:34 [214si]Umiejscowienie czujników
Typ: Si Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1999
Witam . Mam problem z moim Roverkiem 214si 1.4 16v benzyna gaz . Mianowicie samochód traci moc , a sytuacja wygląda następująco :
Odpalę samochód , przejadę z 1 km , i w tym momencie samochód dostaje muła , lecz po niedługim czasie wszystko powraca do normy . Sądzę że odpowiada za to któryś czujnik temperatury . W związku z tym chciałbym się dowiedzieć gdzie są umiejscowione czujniki od ?ssania? i które mogłyby być za to odpowiedzialne i jak je sprawdzić ?
SPAMU¦
Wysłany: Sob Kwi 04, 2015 19:34 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ze sprawdzenie m to nie bardzo wiem, ja podmienialem listwe z innego Rovera i tak sprawdzilem. Ja.podejrzewalem jeszcze ten zawor co jest na.koncu.listwy po lewej stronie On jest od cisnienia paliwa jak dobrze pamietam
Pytasz o lokalizację czujników ? Proszę.
Czujnik temperatury płynu chłodzącego zlokalizowany jest TU
To ren brązowy. (czarny poniżej steruje tylko wskaźnikiem na zegarach)
Jego symbol to MEK100060
Odpowiada on za dostarczanie informacji do komputera sterującego pracą silnika, o temperaturze płynu chłodzącego oraz steruje pracą wentylatora chłodnicy. Włącza go przy 102°C a wyłącza przy 96°C (przy wersji silnikowej 16V są dwa biegi wentylatora)
Jeśli ulega uszkodzeniu to często zaraz po uruchomieniu auta włącza się wentylator chłodnicy (profilaktycznie) choć nie zawsze.
Ile lat ma instalacja lpg ?
Podejrzewam że do wymiany jest listwa wtryskowa lpg (jeśli silnik poszarpuje) albo reduktor (daje małe ciśnienie zanim się nagrzeje)
Wymiana filtrów raczej nie pomoże.
Bez wizyty u gazownika się nie obejdzie.
_________________ Niewiedza kosztuje.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany zdania bez podania przyczyny.
Zielony jest chyba od temperatury zasysanego powietrza, ale gwint jest ten sam. Wykręć go i zobacz jak wygląda. Jeżeli termistor jest widoczny to ktoś wkręcił ten z kolektora ssącego.
Panowie mam problem , ponieważ sprawdziłem czujnik multimetrem i wydaje się być ok , myślicie ze jak podłacze auto pod komputer to pokaże co jest nie tak ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum