Wysłany: Nie Maj 10, 2015 12:21 [R75] Jak włączyć klimatyzacje climatorinic
Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2004
Witam jak się włącza i wyłącza klimatyzacje w roverze 75 po lifcie wersja anglieska?
Bo juz sam nie wiem czy ekon to włączanie czy nie,jest też auto.Proszę o dokładny opis climatronica.Czy w wersjach angielskich jest tak samo?
Pozdr
SPAMU¦
Wysłany: Nie Maj 10, 2015 12:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ok dzięki za szybką odpowiedz.A jak ani ekon ani auto nie jest włączone to co wtedy sie dzieje?
Jak nie masz włączonego trybu ECON to generalnie chodzi klimatyzacja, natomiast AUTO - nie tyle włącza klimatyzacje, co ustawia sterowanie nadmuchem, kierunkiem, otwarciem/zamknięciem obiegu na automatyczne.
Przycisk OFF - wyłącza całkowicie nawiew.
Łopatologicznie econ to zwykły nawiew, auto to climatronic czyli utrzymuje zadana temperaturę automatycznie ustawiając sile nawiewu i miejsce wylotu powietrza, jeśli nie jedno i drugie to zwykla Klima, leci schlodzone powietrze w miejscu i z sila ktora sam ustawisz
[ Dodano: Nie Maj 10, 2015 13:51 ]
Sandman uprzedziles mnie
Polecam przeczytać instrukcję R 75 na stronie 40 Jest tam wszystko ładnie opisane odnośnie klimy i nawiewu, polecam całą instrukcję bo można tam odnaleźć wiele przydatnych wiadomości
Dzięki za odpowiedzi.Nie działa mi klima zrobiłem dzis test tzn wcisnąłem na raz przycisk auto i tego ludzika i przekręciłem zapłon na pozycje 2,zrobiło test i wyszły dwa błędy 21 i 22 czyli czujnik nasłonecznienia strona lewa i prawa.Czy bez tego klima nie będzie działać w ogóle ? Bo nie wiem czy nabijać klime czy najpierw zacząć od wymiany tego czujnika?
Jak jest ciemno to wtedy wywala błąd czujnika nasłonecznienia, ale klima raczej powinna działać.
Dokładnie,jak koledzy pisali.Czujnik nie działa w nocy.Zrobiłem test w dzien i żadnych błędów nie pokazywało.Sprawdziłem i wentylator mi się nie włącza jak wciskam auto.Może być jakiś moduł do wymiany lub coś innego czy trzeba cały wentylator wymienić?
Może nie masz pierwszego biegu wentylatora, zobacz czy za łopatkami wiatraka masz taki rezystor aluminiowy, jeśli masz wentylator z rezystorem to obstawiał bym to jako przyczynę. Przydało by się podpiąć pod jakiś interfejs OBD2 i sprawdzić błędy.
Może nie masz pierwszego biegu wentylatora, zobacz czy za łopatkami wiatraka masz taki rezystor aluminiowy, jeśli masz wentylator z rezystorem to obstawiał bym to jako przyczynę. Przydało by się podpiąć pod jakiś interfejs OBD2 i sprawdzić błędy.
Nie, to nienormalne, powinien chodził cały czas.
Widocznie masz za duże lub za małe ciśnienie w układzie i czujnik ciśnienia ją rozłącza, co za tym idzie wentylator przestaje pracować. Po chwili ciśnienie się stabilizuje i wentylator się załącza znów, klima startuje.
Może być też problem z samym wiatrakiem. Podjechać gdzieś na autoklimę
A czy to normalne że nawet jak tylko wciśnięciu przycisk auto to włącza się wentylator za chwilę wyłącza i tak w kółko?
Miałem dokładnie tak samo, przyczyną okazał się spalony rezystor odpowiadający za 1 bieg wentylatora, jeśli masz wentylator z rezystorem to jest on za łopatkami. Radzę ci sprawdzić i to w pierwszej kolejności temperaturę rozgrzanego silnika na diagnostyce OBC rozdział 7 więcej masz tutaj : https://forum.roverki.eu/viewtopic.php?p=85346#85346 zobaczysz jaką temp ma silnik i przy jakiej temp włącza się wentylator, jeśli jeździsz bez biegu wentylatora możesz mieć problemy z HGF .
A jak się dobrać do tego rezystora trzeba wyjmować wentylator
Nie trzeba, wszystko jest na forum w [R75 All] Workshop Manual znajdziesz rezystor wentylatora
W [R75 All] Części zamienne znajdziesz zamiennik rezystora dostępny na TME.
Tutaj masz opisane jak zderzak zdjąć:
https://www.roverki.eu/zr...e-rover-75.html
Sprawdziłeś przy jakich temp się włącza wentylator?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum