Wysłany: Wto Maj 25, 2010 14:30 [ R200 97r 1.4 16V ] Czujniki temperatury
Witam!
Mam problem gotuje mi się płyn, nie włancza mi się wentylator.
Gdy odłącze czujnik to wentylatory sie wl. czyli o ile dobrze mysle to bezpiecznik jest ok.
Czy to oznacza ze muszę wymienic czujnik?? Czy mozna go jakoś sprawdzić??
Dodam jeszcze że temperatura płynu wzrasta wskażnik na desce pokazuje 3/4 skali
czyli nie jest to wina zakretki zbiorniczka. chlodnica sie nagrzewa jest ciepłe powietrze czyli chyba wszystko poza czujnikiem jest ok?
Jesli to wina czujnika to prosze o link gdzie mógłbym zamówić czujnik.
Z góry dziękuje za pomoc.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Maj 25, 2010 14:30 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 84 razy Dołączył: 20 Paź 2007 Posty: 757 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Czw Maj 27, 2010 20:54
RADEK88,
RADEK88 napisał/a:
Gdy odłącze czujnik to wentylatory sie wl.
Problemem gotującego się płynu w układzie nie jest czujnik zapewne, tylko problemem jest dlaczego płyn się gotuje. To może świadczyć o nie całkowitym otwarciu termostatu, zapchaną chłodnicą lub walniętym korkiem w zbiorniczku.
Wymienisz czujnik na nowy a płyn i tak się będzie gotował w układzie
_________________ Był 214 si LPG 16v 1.4 103KM 97r. Platinum Silver
Był R 25 2.0 iDT 113kM 05r. X POWER GREY MET
Gdy odłącze czujnik to wentylatory sie wl.
Problemem gotującego się płynu w układzie nie jest czujnik zapewne, tylko problemem jest dlaczego płyn się gotuje. To może świadczyć o nie całkowitym otwarciu termostatu, zapchaną chłodnicą lub walniętym korkiem w zbiorniczku.
Czyli jest możliwe że czujnik jest dobry czy trzeba go wymienić??
podeślij symbol ( numer) z czujnika to jutro dam znać ile czekamy i jaka cena
Sorki że tak póżno
nr. ELMWOOD SENSORS ESI20-4 (nie wiem czy to tak jak napisałem czy moze ES120-4)
to jest ten czujnik który odpowiada za wł. wentylatora, niestety z drukiego czujnika nie moge odczytać nr.
I jeszcze jedno te "wtyczki" co zakładam na te czujniki są lekko podtopione co prawda tylko z zewnątrz ale mysle że przydałoby się je też wymienić.
Czy można u was kupić czujniki z tymi wtyczkami no i najlepiej jak byłoby jeszcze kawałek kabelka od wtyczki
I do tego jeszcze korek do zbiorniczka na początek może pomoże.
[ Dodano: Pon Maj 31, 2010 22:02 ]
azor77 napisał/a:
Pisałem że gotuje mi się płyn tylko w korku lub gdy stoje. A jak wl. mi się wentylator to płyn nie bedzie sie gotował. Tylko problem jest taki że wyczytałem na forum że wentylator powinien wl sie rzadko czyli w jakis "ekstremalnych warunkach" a u mnie bedzie się wl często
Termostat mi się otwiera chyba że jest tak jak pisałes że nie otwiera się do końca sprawdzałem dzisiaj jeszcze raz i chłodnica nagrzewa sie cała czyli nie jest zatkana.
Czyli zacznę od korka.
Mam pytanie bo spotkałem się na forum z przypadkiem że za gotowanie płynu wine ponosił korek ale wówczas wskażnik temperatury na desce nie podnosił się a przypomne że umnie wskażnik podnosi się czy jest możliwe że i u mnie też jest wina korka??
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 79 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: Wto Cze 01, 2010 16:54
A chłodnica nie jest zarośnięta? Ja miałem jeszcze chyba oryginalną (96r.) miedź cała zaśniedziała i nie było wystarczającego przedmuchu, a co za tym idzie chłodzenia. Wymieniłem chłodnicę i puki co wszystko w porządku.
Co do korka, to sprawdź węże od chłodnicy czy są twarde, gdy ci płyn gotuje.
Wysłany: Nie Maj 10, 2015 15:35 nie włacza się wentylator chłodnicy
Witam w tym tygodniu robiłem mały remont silnika w moim roverku 25 1.4 16v wymiana uszczelek planowanie głowicy itp. wczoraj wszystko poskładałem i napotkałem na problem z układem chłodzenia a mianowicie po długich próbach w końcu chyba układ sie odpowieczyl lecz pozostał problem gdyż wentylator chłodnicy się nie włącza po odpięciu kostki od czujnika temperatury wentylator się włącza, sprawdziłem czujnik na zimnym i na zagrzanym silniku pomiar na zimnym wskazywał 4.22 oma a na rozgrzanym silniku 0.22 oma z tego co wiem to powinien wentylator załączyć się przy 0.5 lecz się nie włącza i gotuje wodę czu to oznacza że jest on do wymiany?prosze o pomoc?
wodę gotowało bo korek był odkręcony i gotowało wodę a wentylator się nie załączył a czujnik to muszę tu u siebie w irlandi szukać termostat na pewno sie otwiera bo wszystkie węże były gorące
nitek44 [Usunięty]
Wysłany: Nie Maj 10, 2015 23:00
Jak masz odkręcony to wiadomo, że się zagotuje, już przy 100 stopniach, a wentylator się załącza chyba przy ok 105.
Wg mnie to coś może być tam jeszcze zapowietrzone.
Czujnik wymieniony i dalej kicha wodę gotuje na zakręconym korku a wskaźnik temperatury na desce ledwo dochodzi do połowy? już nie mam pomysłów jak go odpowieczyć , doradzicie coś jeszcze ?
nie nic nie wlewałem płyn przy montażu został wymieniony na nowy a wcześniej tez nic nie było wlewane, kurde nie wiem co dalej robić dzisiaj próbowałem go jeszcze odpowieczać ale niestety dalej kicha wentylator sie nie włącza
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum