Wysłany: Czw Maj 28, 2015 15:31 [R75] sonda lambda - Czujnik położenia wałka rozrządu
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1999
Witam podczas jazdy, wcisłem sprzęgło i chciałem sie zatrzymać, auto zgasło a na komputerze wyświetlił sie komunikat po niemiecku, na czerwono był znaczek od oleju i coś pisało, nie wiem co, bo co druga linia tylko sie pokazuje, czy ktoś ma może zdjęcia tych alarmów z wyświetlacza jak mi sie znowu pokaże to zrobie zdjęcie i będe dopasowywał literki może znajde co to za komunikat
Ostatnio zmieniony przez Wodny Wto Cze 02, 2015 09:31, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Czw Maj 28, 2015 15:31 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wodny co nie zmienia faktu, że oprócz oleju w zbiorniku możesz mieć zapchany filtr oleju, nie jestem pewien czy filtr odmy też takich jaj nie będzie robił albo pompa oleju powiedziała dobranoc (chyba mało prawdopodobne, ale kto wie).
Wodny, jeśli auto Ci zgasło i w tym momencie wyskoczył błąd to wydaje mi się normalne. Ja kilka dni temu też przez przypadek zdusiłem Roverka (wskoczyła 3 zamiast 1) i zgasł - wyskoczyło dokładnie to samo na komputerze. To było zaraz po starcie więc od razu pod maskę wskoczyłem i sprawdziłem wszystko. Widocznie na którymś czujniku wyskoczyło za duże / za małe ciśnienie oleju w danym momencie.
Bo rozumiem ze ta kontrolka już Ci się nie zapaliła więcej?
prebenny - nie strasz od razu
Z tego co kojarzę w innych samochodach jest tak samo - jak zgaśnie Ci auto to na chwilę zapala się kontrolka oleju i kilka innych (zależnie od auta), przynajmniej w moich do tej pory tak było
jak zatnie sie silniczek krokowy i auto ci zdechnie po wciśnięciu sprzęgła to zawsze jest komunikat niskiego ciśnienia oleju. Można go samemu wywołac jadąc bez gazu na 5 biegu aż do zduszenia silnika (tylko że czasem może się coś wydarzyć jak taki test przeprowadzisz). Moja córka po przesiadce z automatu do mojego też tak zrobiła i mi nerwy psuła
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
i już wam powiem dlaczego, pojechałem do kumpla, podpieli my komputer i wykazało że... Czujnik położenia wałka rozrządu i sonda lambda do wymiany, przez to mi szarpało od czasu do czasu i 3 razy zgasł jak do tej pory i za każdym razem ten komunikat sie wyświetlał gdy gasł.
Wymieniłem kable na początku (bo te stary miały co najmniej 2 lata bo tyle lat praktycznie auto stało przed kupnem) i była chwilowa poprawa (na gazie), no ale dalej poszarpywało od czasu do czasu i te gaszenie teraz wszystko wiadomo. Teraz potrzebuje kupić porządny czujnik położenia wałku i sonde lambda
A którą sondę pokazało? Jeżeli auto stało 2 lata to ja bym zaczął od sprawdzania złączek/wtyczek.
U mnie wystarczy ze auto postoji ze 3 miesiące nie odpalane i juz potrafi coś nie kontaktować.
_________________ Jeżdżę spokojnie bo nie ma czym poszaleć
dzelo23, Za katalizatorem, według kompa tylko może źle patrzyłem ale ja tam sondy nie widziałem, jedną widać jak otworzy sie maske to ma sie ją przed oczami a drugiej to nie wiem gdzie szukać bo za samym katem jej nie widać
EDIT
no dobra po siedzeniu i szukaniu na forum dotarłem to takiej informacji
"pewnie jej nie miałeś i nie masz , bo jak pamiętam, sonda za katalizatorem była montowana w związku z wejściem normy emisji spalin 3EDC (styczeń 2000 r )."
tzn że komputer pokazuje że mam problem z drugą sondą poniważ jej nie widzi ponieważ nigdy jej nie miałem
Także pozostał drugi bład a mianowicie >Czujnik położenia wałka rozrządu<, nie mam problemów z odpalaniem ciepłego (bo takie przypadki zdarzają sie jak czytam) ale szarpie od czasu do czasu i brak reakcji na gaz, a po chwili odzyskuje i jedzie dalej.
Kupić nowy, używkę z możliwością zwrotu, bo zamienniki raczej nie wchodzą w grę, chociaż nie wiem nie znam sie mam Rovera od tygodnia
No właśnie tak jest jak by czasami iskry lub paliwa nie było przez sekunde dwie
[ Dodano: Pon Cze 01, 2015 10:33 ]
na 3 sklepu z auto częściami tylko jeden był wstanie znaleść ten czujnik położenia wałka.
Oryginał 350 zł
Zamiennik firmy ERA 259 zł
to za oryginał to dobra cena jeśli tak to jutro rano zamawiam i będe miał spokój.
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Wysłany: Wto Cze 02, 2015 11:51
Wodny napisał/a:
podpieli my komputer i wykazało że... Czujnik położenia wałka rozrządu i sonda lambda do wymiany,
Wodny, przy takim odczycie sprawdza się czy jest dobry bezpiecznik F3 ( 15 A )w komorze silnika , bo na nim wiszą te czujniki. Sprawdzaliście ten bezpiecznik ?.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum