Wysłany: Nie Maj 31, 2015 09:42 [R75] Mulenie na gazie, na benzynie ok
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2000
Cześć,
Piszę ponieważ od kilku dni mam pewien problem z autem. Gdy przełączy się na gaz zaczyna mulić. Na benzynie chodzi idealnie. Instalacja to sekwencja landi renzo, silnik 1.8 , rok produkcji 2000. Gdy auto trzymam na równych obrotach -2000 tyś zachowuje się normalnie. Dopiero jak wcisnę pedał gazu mocniej - wskazówka leci w górę ale bardzo powoli i nie równomiernie. Mam wrażenie tak jakby spaliny nie nadążały wylatywać albo się za wolno spalały. W tygodniu na trasie 200 km + wyszło mi spalanie ponad 12 l gazu jadąc gierkówką z vmax 130 .
Nie wiem czy to ma jakiś związek ale zdarza się, że gdy jest ciepło a ja jeżdżę po mieście w korkach to obroty nie chcą spadać. Wrzucam na luz a obroty trzymają się na 2000 gdy auto stoi. Dzieje się tak tylko gdy jest ciepło i jeżdżę po centrum miasta. Gdy jestem w trasie mogę przejechać 300 km i nic takiego nie występuje.
Na początek zacznę może od rzeczy najbardziej trywialnej - wymiana filtrów gdyż wiem tylko o wymianie filtra oleju (auto mam kilka miesięcy). Jeżeli to nie pomoże, a pewnie nie, to co dalej ?
Na początku roku wymieniane były : świece zapłonowe 4, przewód zapłonowy, cewka zapłonowa.
Mówię otwarcie - nie znam się na autach, mechanice. W życiu codziennym bliższa jest mi raczej nowoczesna technologia Proszę o prosty język.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Maj 31, 2015 09:42 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Mulenie było przez rozwaloną listwę - nie paliło na jednym cylindrze. Stara listwa to jakiś matrix, który ma kosmiczne ceny i trudną dostępność. Została wymieniona na nowego valteka + kable+ 2 filtry + komputerowa regulacja + robocizna + rozwiercanie = 300 zł także wyszło całkiem nieźle.
Auto chodzi już normalnie - po dodaniu gazu czuć, że przyśpiesza, a nie tylko się dławi. Także jakby ktoś miał podobny problem - może ten temat pomoże.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum