Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: 2001
Witam.
W mojej salonce nie działa otwieranie bagażnika przyciskiem w kabinie (sedan). Nie wiem który bezpiecznik za to odpowiada, ale wygląda na to że w skrzynce pod schowkiem i pod maską wszystko jest OK.
Gdzie szukać przyczyny? Jak wyjąć ten przycisk? Przyglądałem się temu ale nie chcę na siłę ciągnąć plastikowego panelu wokół przycisku żeby czegoś nie pourywać.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Cze 15, 2015 21:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Odchyl trochę ten plastik tapicerki na tyle żebyś widział gdzie są zatrzaski przez odchylone miejsce płaskim śrubokrętem wciskasz zatrzask i plastik odejdzie.
Zdemontowałem dziś ten przycisk. Sprawdziłem go miernikiem i wygląda na to że zamyka obwód. Następnie sprawdziłem napięcie na przewodach dochodzących do przycisku i pokazało mi 0,30V... Szczerze mówiąc nie wiem jak mam to interpretować - że prąd do przycisku nie dociera? Czy zwarcie tych dwóch przewodów powinno otworzyć bagażnik?
Sprawdź miernikiem czy czarny przewód ma połączenie z masą .
W jaki sposób mam to sprawdzić? Jak ustawić miernik? Nie jestem elektrykiem, tylko kilka rzeczy potrafię miernikiem sprawdzić
Zwarłem przewody ale żadnej reakcji.
Mam na mierniku 200 2K 20K 200K 2M 20M... Który będzie prawidłowy?
Sprawdziłem różowy przewód z punktem masowym w kabinie ale nadal pokazuje poniżej 1V
Wysłany: Wto Cze 23, 2015 09:52
ustaw 20k
Cytat:
Sprawdziłem różowy przewód z punktem masowym w kabinie ale nadal pokazuje poniżej 1V
tam niema napięcia , to jest obwód masowy ( - aku ), tymi przewodami jest podawany minus do modułu komfortu ( BCU ) , możesz ten minus z aku podać na drugi przewód różowo/szary i bagażnik powinien się otworzyć.
[ Dodano: Wto Cze 23, 2015 10:52 ]
piszę , że minus bezpośrednio z akumulatora ,bo nie wiadomo czy węzeł masowy na nadkolu jest kontaktowy. Też go trzeba sprawdzić omomierzem.
Wysłany: Wto Cze 23, 2015 13:04
Koenig napisał/a:
Cisza kompletna.
to pewnie jest przerwa na przewodzie idącym od BCU do zamka bagażnika. Najczęściej przerwa przewodu jest w przelotce /harmonijce gumowej przy klapie bagażnika i kabinie, trzeba ściągnąć harmonikę i sprawdzić przewody.
Strzał w dziesiątkę, jesteś wielki Otwieranie już działa Dzięki wielkie, plusik dla Ciebie. Powiem szczerze, ze myślałem o tej przelotce, ale wyglądała tak solidnie, że odpuściłem sobie jej zdejmowanie. Przy okazji jeszcze znalazłem "nadpęknięty" czarny przewód, zaraz go też poprawię zanim całkiem pęknie.
Przy okazji temetu mam pytanie do Was, czy wie ktoś jak wygląda otwieranie bagażnika pilotem w poliftowym ZSie? Od roku już prawie, jak kupiłem to auto nie działa mi ten system, otworzyc mogę jedynie z wewnątrz auta rączką. Pilot mam tzw. jajko (3 przyciski), a w necie zero informacji niestety
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum