Wysłany: Pon Lip 20, 2015 16:21 [R75] Ubytek/wyciek płynu chłodniczego w okolicy wtrysków
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam, ubywa mi płynu chłodniczego, około 1l na 2tys km. Dziś po zdjęciu osłony silnika zauważyłem mokro wokół wtrysków i jest to na pewno płyn chłodniczy. Którędy tam mógł się dostać? Dla mnie jest to dość dziwne miejsce jak na wyciek płynu chłodniczego Z góry dziękuję za pomoc.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lip 20, 2015 16:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Emsi007, ten płyn to tylko przy wtryskach masz, czy gdzieś jeszcze się uwidocznił? Jest "czysty" czy z domieszką ropy?
Osusz to miejsce, odpal silnik ze zdjętą osłoną i obserwuj. Jeśli wydobywa się spod wtrysków to - niech mnie ktoś mądrzejszy poprawi, jeśli się mylę - może wskazywać na pękniętą głowicę.
_________________ "Mówisz, że możesz - to możesz. Mówisz, że nie możesz - to nie możesz.
Więc sobie wybierz."
Wymieszany z ropą nie jest, raczej z olejem, ale oleju niewiele i pewnie z odmy bo odma jest spocona lekko. wyczyściłem, odpalam furę i ją przegonię trochę, zobaczymy gdzie się pokaże płyn. Tak w ogóle to tak wysoko w głowicy są kanały chłodnicze?
[ Dodano: Pon Lip 20, 2015 18:23 ]
Chyba to jednak pęknięta głowica albo uszczelka pod nią siedzi, teraz zauważyłem przy mocniejszym wciśnięciu gazu siwy dym z wydechu. Tylko teraz co- uszczelka czy głowica? Jak to stwierdzić?
Pomógł: 24 razy Dołączył: 14 Mar 2011 Posty: 891 Skąd: Grudziądz
Wysłany: Wto Lip 21, 2015 12:20
Emsi007, piszesz że masz diesla. Jeśli jest to przy wtryskach
1. Czy ktoś wyciągał w ostatnim czasie wtryski
a. .Jeśli tak może cieknąć z wężyka
2. Czy to taka żółta maź?
a. jeśli tak to uszczelka pokrywy zaworów do wymiany
Wtrysków nikt nie ruszał od kiedy mam auto czyli od dwóch lat. To był na 100% płyn chłodniczy bo był zielonkawy i gorzki. Dziś trochę jeździłem ale narazie wyciek się nie pojawia przynajmniej nie widać jeszcze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum