Wysłany: Pon Wrz 28, 2015 13:52 [214] Układ chłodzenia
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1998
Witam,
mam pewien problem z moim roverem i jego układem chłodzenia, dziś wracałem z nim od mechanika wymieniał (termostat oraz filtr powietrza), roverek bardzo szybko się zagrzał i zaczął się przegrzewać, a płyn chłodniczy gotować. dotknąłem chłodnicy byla ty tylko ciepła od góry gdzieś z 5 cm wąż prowadzący do niej bardzo gorący. dół chłodnicy zimny wąż podobnie. czyżby była źle odpowietrzona chłodnica ?
SPAMU¦
Wysłany: Pon Wrz 28, 2015 13:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Sam odpowiedziałeś sobie na pytanie Odpowietrz zgodnie z zaleceniami tu na forum i powinno wszystko być ok chyba że jakiś wadliwy termostat założył mechanik ale najpierw odpowietrz dobrze .
Ja wtrącę się do pytania. Termostat idzie dopiero z przesyłki, próbowaliśmy odpowietrzyć ZR-a i ni chu chu. Czy bez termostatu się nie da? (w pewnej BMW też bez termostatu się nie dało). Czy może blok strzelony? ...
Bez termostatu wlasnie nie idzie nic, taki problem. Głowica świeżo po robocie - planowana, nowe pierscionki na tlokach, zawory, uszczelniacze, popychacze, wsio zrobione. Rozrząd dobrze ustawiony,pierwsze nie palil ladnie bo o 1 ząbek przeskoczył, teraz ideolo. Pali i chodzi pięknie tylko zapowietrzone jest...
Mowilem ogolnikowo. Pierwsze przeskoczył o 1 ząbek, później poprawiony. Ogólnie odpowietrzalismy dzisiaj jeszcze ale czas naglił. Bije w zbiorniczek, zassało 2-3 razy zalany do maxa . Próbować dalej aż w końcu załapie stan czy celować gdzie indziej?
Jeden znajomy mechanik mówi, że mamy tak dolewać stan aż przestanie brać i się ustatkuje, wtedy będzie okej.
Był używany. Nawet zrobilismy drugi na wezach od nagrzewnicy bo tam nie szło no i chyba wpadlismy o co chodzi... Nagrzewnica się z***epsuła. Nie grzeje na cieplo, to nie wina zaworka od włączania ciepłego nawiewu. Chyba nagrzewnica nie puszcza. Cholera już go wie.
A ja mam taki problem, że wczoraj w zbiorniczk płynu chłodniczego zauważyłem że przybyło mi płynu tak ok 1-2cm ponad MAX, wcześniej było do MAX. Oleju nie ubyło, silnik pracuje tak samo, nie przegrzewa się. Ostatnio miałem wymieniany kompletny rozrząd z pompą a jescze wcześniej termostat. Dzisiaj wymieniłem płyn chłodniczy, przepłukałem układ, jutro zobaczę czy coś się zmieniło.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum