Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Mam padnięty czujnik ABS ze strony pasażera, przez co nie działa mi prędkościomierz. Na liczniku jest wyświetlana kontrolka ABS i (!) - czy to normalne że świecą się 2 kontrolki ? Z tego co wiem, to ta druga jest od hamulca ręcznego.
Z tego co mechanik mi mówił sam czujnik ABS jest ciężko wymienić, ponieważ jest zapieczony. Czy jak kupię ten czujnik z piąstą, dam radę sam wymienić to z pomocą lewarka ?
SPAMU¦
Wysłany: Pon Wrz 01, 2014 17:13 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Normalne.Padniety czujnik abs oznajmia ze nie sprawny jest uklad hamulcowy.Uklad hamulcowy to rowniez reczny.Jest to ze soba powiazane.U mnie przy padnietym ukladzie abs tez swiecil reczny
Czujnik ABS jest osadzony w zwrotnicy, nie piaście. Piasta to mała część, którą nakłada się na łożysko.
Lepiej wydłub lub przewierć stary czujnik ABS w tej zwrotnicy co masz. Raz tak musiałem zrobić, bo też liczyłem że wyjmę stary czujnik. Ale on jest tak zapieczony, że nie masz szans go wyjąć normalnie.
Najlepiej wiertarka, a potem dłubanie.
[ Dodano: Nie Wrz 07, 2014 08:03 ]
Acha. Oczywiście zrobisz to pod blokiem/w garażu przy pomocy standardowych narzędzi.
P.S. Przydaje się podnośnik warsztatowy, hydrauliczny, np. do osadzania zwrotnicy na amortyzatorze.
ale co zrobic jak czujnik jest do polowy wywiercony, nie da sie go wyciagnac, nie moge go wypchac bo wpadnie do srodka piasty musze koniecznie odkrecic piaste tak?
nic sie nie stanie jak resztki czujnika wpadna do srodka tam gdzie pierscien magnetyczny jest? boje sie ze wpadnie tam wiekszy odlamek i uszkodzi pierscien podczas jazdy
maciejk1980, Ja to co zostało z czujnika można powiedzieć "zmieliłem" wiertłem 2mm i resztki wybierałem na bieżąco płaskim wkrętakiem.Przeprowadzałem tą operację już dwa razy i nigdy nic się nie stało więc z wyczuciem i do przodu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum