giewu napisał/a:
czy przegrzewa się silnik, czy jedynie wskaźnik temperatury pokazuje podwyższone wartości ?
Silnik sie przegrzewa, temp plynu podczas przegrzania jak sprawdzalem rosnie na ponad 100 stopni, czujnik w chlodnicy wymienilem i paski byly wymieniane jak wymienialem rozrzad misiac temu to przy okazji wymienilem a dodam ze to dzialo sie przed wymiana rozrzadu juz dokladnie od momentu wymiany termostatu bowiem stary mi nie dogrzewal zima i dlatego zmienilem na nowy. Jednak sprawdzilem ze termostat dziala poprawnie, tylko wiatraki jakby nie byly w stanie wystudzic chlodnicy. NIe wiem nie jestem majstrem, Ci tez sprawdzali i nie wiedza boje sie ze jak bede jezdzil zagrzeje mi sie i silnik do wyrzucenia. Wczoraj pekl mi waz, prawdopodobnie pod wplywem cisnienia jakie sie wytworzylo.. opadaja mi juz rece
tak wszystko zaczelo sie po wymianie termostatu, w poprzednim roku jak go nabylem nic takiego sie nie dzialo latem, ale nie jezdzilem na klimie bo nie byla nabita. W tym roku po wymianie termostatu nabilem klime i od tego momentu zaczyna sie tak dziac
Mówisz ze termostat sprawny... jak sprawdzałeś? "Moczyłeś" go w nagrzewającej sie wodzie? Przy jakiej temp się otwiera? A moze po prostu on sie zacina, próbowałeś wymienic na inny egzemplarz? Czy jak silnik jest gorący chłodnica ma tę samą temperaturę, jesli termostat sie nie otworzy, to sinlnik bedzie gorący chłodnica letnia, a wentylator nie będzie się właczał.
Wydaje mi się , że tutaj właśnie tkwi przyczyna Twoich problemów. Proponowałbym zmienić ponownie termostat (często się trafia, że nowy jest felerny niestety), wymienić korek zbiorniczka wyrównawczego, odpowietrzyć układ chłodzenia. Dobrze by było również dokładnie sprawdzić stan węży gumowych układu chłodzenia
Rover420 napisał/a:
... temp plynu podczas przegrzania jak sprawdzalem rosnie na ponad 100 stopni ...
W jaki sposób to było sprawdzane? Najlepsza i najpewniejsza metoda to jednak podłączenie do komputera.
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Termostat sprawdzali mi na stacji mechanicy, temp wody jak sie zagrzal tak samo specjalnym termometrem. Co do termostatu to tez sie zastanawiam czy on sie nie zacina, bo zrobilem co kazdy mowi: wymienilem korek, odpowietrzylem uklad wg zalecanych metod na forum, sprawdzalem weze obiegu, chlodnica na poczatku jest zimna, potem jak juz auto sie rozgrzeje nabiera temperatury. Najgorsze jest to ze to nie dzieje sie od razu, tylko raz sie zatnie raz nie, raz mialem nawet tak ze temp podeszla do gory po czym sama sie szybko zbila, nast razu niestety ale juz podeszla zbyt wysoko i nic.. Czy ktos wie gdzie mozna w okolicy Kalisz kupic termostat? albo gdzie znajduje sie dobry mechanik od Roverków? Kolega mi napomnial ze mogla peknac glowica i dlatego robi sie podcisnienie w ukladzie ale plynu mi nie ubywalo, ani w oleju nie mialem dopiero teraz mi waz wystrzelil
Najgorsze jest to ze to nie dzieje sie od razu, tylko raz sie zatnie raz nie, raz mialem nawet tak ze temp podeszla do gory po czym sama sie szybko zbila,
To by wskazywało na to że termostat się zacina, (jak silnik osiagnie bardzo wysoką temperaturę i on wtedy się otworzy, zimny płyn momentalnie go ostudzi, stąd nagłe spadki temperatury) może jest źle zamontowany??? (Gdybam se tak) Moze poprostu uszczelka go gdzies blokuje (ale moge mowic bez sensu, bo nie wiem jaki to układ w tym samochodzie).
Rover420 napisał/a:
dopiero teraz mi waz wystrzelil
Po prostu woda osiągnęła zbyt wysoką temperaturę, zrobiło się cisnienie i rozwaliło wąż.
Postaraj się wymienic jeszcze raz termostat, myślę ze to powinno pomóc.
tez sie zastanawiam czy dobrze jest zalozony bo termostat jest w kszatalcie litery Y, dodam ze byl wymieniany na hondzie wiec mogli zamienic stronami tylko nie moge nigdzie znalzc poprawnego zalozenia, zdjecia zeby sprawdzic. Moglby mi ktos podac namiary na nowy termostat?
U mnie tez problem zaczal sie od momentu wymiany termostatu, ktory poszedl jako pierwszy podejrzany w braku ogrzewania (przyczyna okazal sie jednak korek od zbiorniczka wyrownawczego). Objawy mam identyczne jak u autora.
Teraz moje pytanie do autora, czy znalazla sie przyczyna problemow i jak zostala ona rozwiazana?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum