Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam
Mam pewien problem wczoraj jak przyszły w moim mieście mrozy wszedłem do auta odpaliłem i zauważyłem ze świeci mi się kontrolka ze są drzwi otwarte maska lub bagażnik, poszedłem wszystko zamknąć na nowo lecz kontrolka dalej się paliła. Po godzinie problem zniknął gdy trzasnąłem maską. Na drugi dzień pod domem gdy zamknąłem samochód przytrąbił co oznacza ze coś otwarte zostawiłem. Znowu zamknąłem na nowo wszystko lecz i tak dalej się świeciła kontrolka. Po chwili gdy zamknąłem zaczął wyć alarm. Otworzyłem wsiadłem i pojechałem się przejechać. Wjechałem po kuzyna który trzasnął drzwiami i kontrolka zgasła, lecz dzisiaj na nowo się świeci.
Moje pytanie brzmi czy to wina zamarzniętych czujników czy kończy się ich żywot i gdzie się one znajdują.
PS Światło w kabinie się zapala po otwarciu i zgaszeniu auta lecz nie gaśnie gdy zamknę.
Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sty 18, 2016 17:31 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jak pociągniesz za klamkę to układ cięgiem przyciska microswitch który znajduje w samym zamku. Widocznie cos gdzies przymarzlo i po wciśnięciu blokuje sie. Jak nagrzejesz auto to puszcza i trzaśnięcie drzwiami powoduje drgania wiec wtedy pewnie wyskakuje i jest wszystko ok
Adrian75, metoda najprostsza. Przejechać się, rozgrzać, żeby kontrolka zgasła, wtedy we wszystkie zamki i pod klamki rozmrażacz do zamków ze smarem, smar silikonowy lub przynajmniej wd-40. Na bogato, nie oszczędzać (ale też bez przesady, nie ma dołem wyciekać).
Po takim zabiegu jest szansa, że ani zamek nie przymarznie, ani zworka czujnika zamknięcia drzwi się nie zawiesi.
_________________ "Mówisz, że możesz - to możesz. Mówisz, że nie możesz - to nie możesz.
Więc sobie wybierz."
Pomógł: 86 razy Dołączył: 09 Maj 2013 Posty: 1730 Skąd: Ciechanów
Wysłany: Pon Sty 18, 2016 21:03
Adrian75 napisał/a:
Hmm a czy to mozliwe ze zamarza w srodku zamka ?
Jest to denerwujące bo alarm wyje gdy zamykam auto
Dzieje się niestety tak, ponieważ czujnik zamknięcia/otwarcia drzwi jest na dolnej części zamka. Z powodu różnicy temperatur skrapla się woda na zamku, która później spływa i zazwyczaj zamarza w nieodpowiednim momencie na czujniku
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum