Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2003
Witam,
Chciałbym zainstalować tempomat w aucie.
Z rzeczy, które posiadam to:
Włącznik tempomatu, wtyczka, moduł tempomatu, czujnik pod pedał sprzęgła.
Z rzeczy, które mi brakują to włącznik w kierownicy, ale to znajdę szybko oraz wiązka tempomatu.
W moim aucie nie było tego okablowania jak w większości aut i niestety nie mam wolnej wtyczki, do której dopina się przycisk.
Poradzicie w jaki sposób się zabrać, co zrobić / kupić itd. aby takową wiązkę poprowadzić samemu?
Najlepiej łopatologicznie, wiem że jakieś schematy w RAVE są natomiast raczej nic mi nie będą mówić, bo na elektryce prawie się nie znam.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lis 26, 2015 22:54 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
j0zek, wejdz na pewien znany portal aukcyjny, wpisz w wyszukiwarce rover 75 części i podzwoń po ludziach którzy wystawiają części z rozbiórki 75/zt ktoś pewnie będzie miał wiązkę tempomatu (niekoniecznie wystawioną)
Tymczasem schematy z RAVE w wielu sytuacjach mogą powiedzieć Ci bardzo dużo, choćby który przewód do czego powinien być podłączony i jakie miejsce ma mieć we wtyczce. Nie są wcale trudne do zrozumienia. Powiedziałbym, że są łopatologiczne, gdy przyswoisz pewne proste zasady, zgodnie z którymi są przygotowane.
_________________ "Mówisz, że możesz - to możesz. Mówisz, że nie możesz - to nie możesz.
Więc sobie wybierz."
Panowie potrzebuję pomocy.
Ostatnio kupiłem kompletny tempomat do mojego R75, dzisiaj podłączyłem wszystko jak trzeba, zrobiłem jazdę próbną i nie działa
Po włączeniu na postoju nie zaświeciła się kontrolka a chyba powinna(?)
Sprawdziłem i poprawiłem czujniki na pedałach - sprzęgło, hamulec
Sprawdziłem bezpieczniki - OK
Włącznik świeci po wciśnięciu
Podłączyłem pod kompa żeby sprawdzić błędy i nic nie było.
1. Co jeszcze może być przyczyną niesprawnego tempomatu?
2. Czy po włączeniu przycisku powinna świeci się kontrolka?
3. Może być zużyty/uszkodzony czujnik w lewym przednim kole?
4. Jak sprawdzić czujniki na pedałach czy sprawne?
5. Czy przy uszkodzonym module/sterowniku tempomatu będzie widoczny błąd w komputerze?
Tempomatu nie włączysz na postoju (chyba, że masz na myśli guzik na tunelu środkowym).
Tempomat działa tylko powyżej bodajże 30 km/h. Jakim kompem sprawdzałeś błędy?
Według manual to powyżej 45 zaczyna działać tempomat, i tak to jest mniej więcej w rzeczywistości. Np. w autokomie nie mogę wejść w taki moduł jak tempomat żeby robić jakieś testy ponieważ zwyczajnie nie ma takiego modułu wyszczególnionego, prawdopodobnie jest on traktowany jako autonomiczny układ i błędów z niego czytać żadnych nie można Można łączyć się natomiast z ABS i tam szukać błędów chrzanek611 napisz dokładnie co ile i gdzie i dołożyłeś/podłączyłeś może tu jest problem i przeczytaj manuala na stronie 110 tam jest opisane jak włączać co i jak.
wpiąłeś wtyczkę do pompki na podłużnicy manetka zapięta łącząca gruszkę z przepustnicą i jeszcze czy próbowałeś w ogóle ustawiać tempomat podczas jazdy >45km/h??
nie instrukcja obsługi po prostu, może czujnik na pedale właśnie coś nie domaga miernikiem trzeba, by sprawdzić zapewne daje sygnał zwarcia i rozwarcia styku jeżeli się nie mylę
niestety nie jeszcze tam nie zaglądałem, u siebie nie mam czujnika na sprzęgle bo mam automat, może ktoś inne będzie wiedział. Ale domniemam że tam są dwa piny od styku i tyle trzeba by sprawdzić.
ciekawe czy czujniki sprzęgla i hamulca są zamienne?
Miejscami, na pewno nie
Nad sprzęgłem musi być biały, nad hamulcem musi być czarny.
Pytanie czy zestaw który kupiłeś, był sprawny. W silnikach benzynowych trudniej o dołożenie tempomatu.
Teoretycznie TOAF będzie mógł zdiagnozować aktywność elementu tempomatu.
Wydaje mi się (bo nie mam dostępu do żadnego benzyniaka), że można to zdiagnozować z poziomu oprogramowania składowego INPA.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum