Wysłany: Nie Mar 13, 2011 09:47 [R75] Brak światła wstecznego
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam , zginęło mi światło od wstecznego i nie wiem gdzie szukać usterki bo żarówki sprawdzone i jedyne co mi przychodzi do głowy to albo jakiś czujnik albo wiązka z kablami lub jakaś wtyczka.... Macie może jakieś zdjęcie skąd wychodzą te kable? a może coś jeszcze innego mogło się stać?
pozdrawiam
Krystian
_________________ Rover 75 - Jumbo, mój ulubieniec
MB Sport Coupe C200K - zabawka RWD
Ostatnio zmieniony przez apples Pią Maj 20, 2011 21:55, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Mar 13, 2011 09:47 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
przy odrobinie zręczności, skreć koła w prawo wdrap się pod auto ściągnij wtyczkę z czujnika. i wsadź drut jak zaświeci się wsteczny to czujnik albo do wymiany... albo spróbuj dokręcić. Miałem to samo, czujnik po wykręceniu niby działa, ale w skrzyni chyba nie dawał rady, po wymianie wszystko działa jak należy
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Nie Mar 13, 2011 22:27
To się dzieje,niestety.Często sam czujnik się wyciera i nie włącza styków.Można wymienić (do diesla pasują ponoć z Opla),albo spróbować podrajcować usuwając miedzianą podkładkę (zawsze to jakiś milimetr grubości) i nawinąć gwint teflonową taśmą do gwintów hydraulicznych.
Ja tak zrobiłem i działa już 2 lata.
Gdzie dokładniej znajdę ten czujnik? Jestem zielony w tym temacie:( Skręcić koła w prawo i co dalej? Musze zdjąć nadkole? Proszę o krótką instrukcję dla laika.
da radę bez ściągania nadkola... najwygodniej ściągnąć koło, podstawić coś pod auto żeby nie spadło do czujnika dochodzą 2 przewody i jest wkręcany w skrzynię biegów od strony kabinywidać to dośc wyraźnie od spodu auta... spróbować go dokręcić...
[ Dodano: Wto Maj 29, 2012 21:02 ]
w intercarsie jest czujnik cos kolo 25zl tylko koles mi powiedzial ze od opla.
znalazl go wprowadzajac w szukajce rover 75
kupowac i nie przejmowac sie ze to z opla?
a ja mam taki problem ze czujnik jest ale od niego nie idzie zaden kabel... mógłby mi ktoś popatrzeć gdzie mniej wiecej ma iść kabel od tego czujnika zebym mógł sprawdzić gdzie u mnie on się podzial? dzieki z góry
Mam pytanie, czy LSM bierze udział w zapalaniu światła wstecznego ? Czy światła wsteczne steruje bezpośrednio czujnik ze skrzyni? Potrzebuje do radia pociągnąć +12V od wstecznego i nie bardzo wiem gdzie szukać
dawidd na słupku pasażera jest biała kostka, i na którymś pinie jest +12 przy włączeniu wstecznego - poszukaj na forum info o dokładaniu lusterka fotochromatycznego to znajdziesz, na którym pinie.
[ Dodano: Wto Lut 02, 2016 10:13 ]
sknerko napisał/a:
wszystkie trzy kable do lusterka wychodza z złącza 610.
pin 11 kabel żółty -> plus lusterka
pin 12 kabel zielono czarny (chyba) -> plus z wstecznego
pin 3 kabel czarny -> masa lusterka
wtyczka jest przy prawym słupku
longer86 źle kojarzysz, są dwa przewody i jeden idzie na header plusowy i do lamp a drugi idzie na bezpiecznik 41 nad nogami pasażera
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Witam. Przestało działać oświetlenie wsteczne. Nie wiem co może być przyczyną gdyż przepala się bezpiecznik. Po wymianie bezpieczenika i włączeniu wstecznego biegu sytuacja się powtarza...Czy miał ktoś podobny przypadek.Proszę o poradę co może być przyczyną takiej sytuacji. Wcześniej oświetlenie działało bez zarzutu.
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum