Wysłany: Czw Lut 04, 2016 21:42 [R75] Szum powietrza od strony kierowcy
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2000
Witam, mam problem z dość wyraźnym szumem powietrza w kabinie po stronie kierowcy, który wraz ze wzrostem prędkości narasta a przy 120km/h staje się nawet uciążliwy.
Sprawdzałem uszczelki, lusterko, drzwi i wszystko leży jak należy najlepsze jest to, że wcześniej tego nie było (albo tego niedostrzegłem ). Widziałem, że inni forumowicze też mieli podobny problem ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi a były to dość stare tematy, może ktoś wie jak to rozwiązać
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lut 04, 2016 21:42 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
wkornas, to jest taki szum czy świst? Czasem jak wyskoczy plastik w lusterku i świszcze. No ale to sprawdziłeś. Głupie pytanie ale czy szyba okna jest do końca domknięta?. Czasem wygląda że jest zamknięte, a szyba minimalnie się opuści. Uszczelki mówisz, ze sprawdziłeś. Może jeszcze odchodzić góra boczka i wtedy też bardziej słychać szumy. Dalszych pomysłów w tej chwili nie mam
_________________ Kontakt: 780177880 email wiadomość nadmiarowe części, gadżety i akcesoria do Rovera 75 i MG
plastikowy trójkąt lusterka, chromowana listwa wkoło przedniej szyby, brak kołka w podszybiu, nawet pióra wycieraczek potrafią świszczeć
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Dzięki za szybką odpowiedz raczej szum, nie świst. Co do domykania okna to do dzisiaj miałem z tym problem bo żeby zamknąć okno musiałem kilka razy go "dociągać", po prostu szyba się blokowała w prowadnicy i musiałem klikać w przycisk zamykania aż okno całkiem się wsunie. Dzisiaj kupiłem środek do renowacji uszczelek, trochę popsikałem i teraz zamyka się na raz. Dlatego wykluczyłem opcje, że to może być wina uszczelki bo szum jest taki sam jak wcześniej
wkornas, Jeśli miałeś niedawno problem z domykaniem szyby w oknie to szukałbym tu źródła szumu. Szyba teraz domyka się na pewno do końca nic jej nie blokuje ?
Alternatywnie: może słuch ci się wyostrzył.
jak zacząłem u siebie szukać źródła trzeszczenia w kokpicie to po jakimś czasie słyszałem je już wszędzie.
_________________ Kontakt: 780177880 email wiadomość nadmiarowe części, gadżety i akcesoria do Rovera 75 i MG
A sprawdziłeś uszczelki wszystkich drzwi?
Wystarczy najmniejszy ubytek, żeby było słychać szum. U mnie w Roverku mam dosłownie dwu centymetrową szparkę w uszczelce i już słychać
Pomógł: 17 razy Dołączył: 14 Maj 2013 Posty: 1000 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Czw Lut 04, 2016 23:20
A nie było już czasem tematy, że kwestia listwy dookoła czołowej szyby jest nieistotna? I tak szyba jest klejona, a listwa ma zadanie jedynie wypełnić przerwę między szybą a rantem i jest to kwestia estetyczna.
Sprawdź czy ta szyba domyka się rowno do końca. Ja miałem szum na tyle już denerwujące że przy zamkniętych szybach odchylalem uszczelki i sprawdzałem czy się dotykają. No i wyszło że szyba kierowcy przy słupku środkowym się domykala do końca ale z przodu chowła się tylko tylko w uszczelke. Zdjąłem boczek drzwi, podniosłem szybę w mocowaniu i pomogło.
_________________ Jeżdżę spokojnie bo nie ma czym poszaleć
Dzieki za masę podpowiedzi, sprawdziłem wszystko o czym mówiliście poza podniesieniem szyby w jej mocowaniu jak radzi dzelo23 i zabiorę sie za to zaraz po powrocie do domu
[ Dodano: Sob Lut 06, 2016 18:11 ]
Po dzisiejszej zabawie z drzwiami a dokładnie z mocowaniem szyby udało mi sie chyba zminimalizować szumienie, dalej to nie jest to czego oczekiwałem albo tylko mi sie wydawało ze było ciszej
Dzięki wszyskim za rady i pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum