Wysłany: Czw Mar 10, 2016 09:35 [MG ZT-T] świszczenie w głośnikach
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 2002
Witam, co jakiś czas dzieje się tak, że głośniki od strony przestają grać natomiast zaczynają piszczeć, świszczeć. Najdziwniejsze jest to, że przy rozpędzaniu auta one świszczą coraz bardziej. Czasem tak się dzieje z 2-3 dni i zaczynają normalnie działać (nie wiem od czego to zależy może wilgotność?). Co się dzieje? Nie styka coś?
SPAMU¦
Wysłany: Czw Mar 10, 2016 09:35 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Czw Mar 10, 2016 10:19 [MG ZT-T] świszczenie w głośnikach
Ciekawy objaw...
W radiu oprócz tych zakłóceń słychać sygnał z radia czy nie?
Czy jak zrobisz głośniej radio to świszczenie tez jest głośniejsze?
Możesz nagrać i wrzucić link do nagrania?
Jeśli ten dziwny dźwięk wydobywa się faktycznie z głośników to zacząłbym od zdjęcia tapicerki drzwi i obejrzenia jak wygląda sytuacja wewnątrz. Świszczenie (skorelowane z prędkością zazwyczaj generowane jest przez lusterko kierowcy, uszkodzone mocowania, brak gąbki w lusterku, uszkodzona uszczelka w drzwiach, źle założona/uszkodzona uszczelka przy szybie, niedomknięta szyba, nieprzylegający boczek drzwi)
_________________ Kontakt: 780177880 email wiadomość nadmiarowe części, gadżety i akcesoria do Rovera 75 i MG
Wysłany: Czw Mar 10, 2016 10:37 Re: [MG ZT-T] świszczenie w głośnikach
christopher7 napisał/a:
Ciekawy objaw...
W radiu oprócz tych zakłóceń słychać sygnał z radia czy nie?
Czy jak zrobisz głośniej radio to świszczenie tez jest głośniejsze?
Możesz nagrać i wrzucić link do nagrania?
Jeśli ten dziwny dźwięk wydobywa się faktycznie z głośników to zacząłbym od zdjęcia tapicerki drzwi i obejrzenia jak wygląda sytuacja wewnątrz. Świszczenie (skorelowane z prędkością zazwyczaj generowane jest przez lusterko kierowcy, uszkodzone mocowania, brak gąbki w lusterku, uszkodzona uszczelka w drzwiach, źle założona/uszkodzona uszczelka przy szybie, niedomknięta szyba, nieprzylegający boczek drzwi)
Nie, nie jak świszczy to głośniki od strony kierowcy nie grają. Jeśli normalnie działają to nie ma takiego świszczenia. Jak daje głośniej to piszczy głośniej. Sądzę, że jest to związane tylko z głośnikami, bo jak grają normalnie to nic nie piszczy, nie szumi. Postaram się to nagrać i wrzucić.
Miałem kiedyś podobny objaw i u mnie był spowodowany zalanym wzmacniaczem w bagażniku. Przetarł mi się wąż tylnego spryskiwacza i zalało wzmacniacz. Po wysuszeniu problem już nie wystąpił.
arleta90, czyli wygląda ewidentnie na problem z caraudio. A jaki masz system audio? W sensie radio z przodu głośniki w drzwiach i tyle?. Czy wersję z nawigacją gdzie masz tylko monitor z przodu, a radio, nawigację, zmieniarkę w bagażniku?. Możesz mieć też wzmacniacz Harman Kardon po prawej stronie za boczkiem w bagażniku a nawet subwoofer H&K w tylnej półce w sedanie (lub z boku w kombi).
_________________ Kontakt: 780177880 email wiadomość nadmiarowe części, gadżety i akcesoria do Rovera 75 i MG
Hmm tzn mam zmieniarkę w schowku, nawigację w bagażniku, podobno jakiś wzmacniacz Głośniki z przodu. Chciałam nagrać co się dzieje, ale jak na złość zaczęło działać Tak myślę o tym zalewaniu, bo zauważyłam, że w bagażniku często mam mokro, otwieram klapę i normalnie wola mi się wlewa do bagażnika. Może to od tego coś..
Wysłany: Czw Mar 10, 2016 13:10 [MG ZT-T] świszczenie w głośnikach
Niestety woda w bagażniku to temat woda. Leje się listwami chromowanymi, lampami tylnymi. Jak masz tam wodę to i elektronika może dostać. Ty masz kombi czy sedana?
Zajrzyj w wolnej chwili tam gdzie masz wzmacniacz i nawigację. Jak uzbiera się więcej wody to może ci elektronikę zupełnie spalić a byłoby szkoda. Przypuszczam, ze jak wysuszysz, rozłączysz wtyczki od wzmacniacza, nawigacji, skrzynki radia w bagażniku sikniesz tam Kontaktem lub Elektrosolem to będziesz mieć spokój na jakiś czas. Wyświetlacza w kabinie nie musisz ruszać tam rzadko coś się dzieje z wodą.
Tez tak mam czasem tylko przy tablecie. Wyłączenie zapłonu i powtórny rozruch pomaga. To raczej nie jest sprawa samego głośnika. Raz na bardzo długo tak mi się zdarza.
Szukałbym przyczyny we wzmacniaczu albo kostkach. może gdzieś brakuje pełnego styku
pod czytnikiem jest tylko jak jest Harman Cardon, bez H?K jest na tylnej ścianie bagażnika za osłoną chyba pierwszy od lewej
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Wysłany: Czw Mar 10, 2016 22:16 [MG ZT-T] świszczenie w głośnikach
Interesujące cię moduły możesz też znaleźć koło koła zapasowego. Tam warto sprawdzić styki ewentualnie wylać kilka litrów wody
Na fotkach załączam jeszcze widok ogólny i jak wygląda sam wzmacniacz
Ostatnio zmieniony przez christopher7 Czw Mar 10, 2016 22:26, w całości zmieniany 1 raz
Jasny gwint! co to jest? te trytytki mnie po prostu dobijają
MG TF 160 srebrny pocisk
U mnie profesjonalnie jest na taśmę samoprzylepną...
MG TF 160 srebrny pocisk
arleta90, zlikwiduj ślady wody (nie tylko koło wzmacniacza ale również na tunerze radiowym koło koła zapasowego) rozepnij wtyczki użyj jednego z preparatów do czyszczenia styków i może nagrywanie nie będzie potrzebne...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum