Witam serdecznie. Mam problem z diagnostyka tego modelu Roverka. Otoz chcialem kupic interfejs ELM ale sprzedawca stwierdzil ze jest to rover wyprodukowany do 2000r i potrzebuje EuroScana dla aut europejskich wyprodukowanych do 2000. zakupilem go w viakenie. Problem jest taki ze w VISA 1,83 nie ma modelu mojego rovera i nie wiem czym to zdiagnozowac. Niby ma zlacze ODB2 jednak jest to jeszcze interfejs OBD, mimo wszystko euroscan nie chce sie podlaczyc i nie moge skasowac "check Engine". Rover byl podpinany pod bosh-a i eteh-a i pokazalo "blad dopalania spalin". Nic sie jednak nie da skasowac. Jakby ktos mogl mi pomoc czym mozna skasowac usterke lub ewentualnie jak ja naprawic to bede wdzieczny. Dziekuje. Pozdrawiam
PS. Taką mam wtyczke. Nie wiem co to jest. Nie ma PINU 15-stego jak opisywano.
Ostatnio zmieniony przez Brt Pią Lis 28, 2008 16:03, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lis 28, 2008 09:47 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
ELM327 NIE działa z Rover 25 (wersja sport- MG ZR 1,8 benzyna 2000r). Dzisiaj sprawdzałem komputerem, telefonem i nic... Tylko czerwona dioda sie pali, a powinna zielona. Komputer i tel. urządzenie wykrywa i sie łączy ale urządzenie nie łączy się z autem.
Pozdrawiam
A tak się podepnę pod temat - podpiąłem się dzisiaj mojego MG ZR 2.0 idt EuroScanem i jedynym programem jakim mi się udało go obsłużyć był EasyObdII. W live data miałem w rubryczce kąt wyprzedzenia wtrysku #1 wartości 1 lub 2 bo co chwilę się zmieniały. Jak wiarygodne są te odczyty?
LM327 NIE działa z Rover 25 (wersja sport- MG ZR 1,8 benzyna 2000r). Sprawdzałem komputerem, telefonem i nic... Tylko czerwona dioda się pali, a powinna zielona. Komputer i tel. urządzenie wykrywa i się łączy ale urządzenie nie łączy się z autem.
Może więc kolega BigBoyPL podpowie jak to skonfigurować???
Pozdrawiam
panpodziemia100, Możesz dać zdjęcie naklejki na sterowniku silnika ?
Jeśli mam dobre informacje to do początku 2001 roku przed powstaniem modeli MG roverki były klepane w typie "Introduction" z literką "Y" w 10 polu w numerze VIN.
Może by ktoś podrzucił opis instalacji krok po kroku to jeszcze raz sprawdzę i jakim programem bo może gdzieś błąd popełniłem...
Co oznacza "Introduction"?
Masz ECU z nr NNN100743 Napis sugeruje że jest tam EOBD więc wszystko powinno być ok. Albo coś źle robisz albo masz coś uszkodzone bo wszystko powinno działać.
Dla porównania przykład z allegro z ECU bez EOBD mimo że modelowo to też już jest 2001 rok, rover 25, 1.4 16v LHD
http://allegro.pl/sterown...25.html#thumb/3
@edit
Niestety nie kojarzę tego twojego urządzenia, elm327 czarny z pomarańczowo niebieską naklejką oraz niebieski w wersji micro działają normalnie.
Możesz spróbować zrobić taką zworkę jak na obrazku:
http://i19.photobucket.co...9fb7f274d56.jpg
Nic się nie stanie bo to są 2 punkty masy a może pomoże.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum