5L z zamówienia + 1L z tamtego roku, jak zabraknie to mam jeszcze 0,5-1L rzepakowego do kupienia w każdej biedronce która na szczęście jest tak blisko
@wellman
A ta kabinówka jest OK ? Nie śmierdzi chińskimi oponami ? Ja się kiedyś naciąłem i kupiłem kabinowy węglowy nie pamiętam jakiej firmy i śmierdziało dość mocno. Potem kupowałem już tylko MANN ale troche kasy mi szkoda 200pln za zwykły (nie węglowy).
Coś czuje, że to ostatni rok, gdy w klekota wsadzam lepsiejsze komponenty, jak stanie się 2gim autem to pewnie będzie już żydzenie na serwisie
SPAMU¦
Wysłany: Pią Kwi 08, 2016 08:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
ja mam już trzeci kabinowy harta, węglowy i działa jak trzeba i nie śmierdzi
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
skoro nie ma róznicy to po co przepłacać? 8 lat na nich jeżdżę
MG TF 160 srebrny pocisk
olejowy harta to trochę rosyjska ruletka bo lubią narobić bałaganu w silniku. wiem to od kuzyna który jest zaopatrzeniowcem w hurtowni motoryzacyjnej i mówił że mieli kilka spraw sądowych w których świadczyli przeciwko firmie hart
MG TF 160 srebrny pocisk
No to chyba będzie za mało bo u mnie wchodzi ponad 5l oleju. Co do kwesti wcześniej poruszanej plukanek i ceramizera to ja już robiłem 3 pełna płukanke a nie tylko jako dodatek do starego oleju przed wymiana. Efekt super po takim zabiegu olej po 10 tys jest jeszcze troszkę zolty a silnik chodzi dużo ciszej i zdrowiej. Ceramizer mam również lany i również po tym silnik chodzi bardziej gladko(swoją droga do wtryskiwaczy też używam co 10 tys cerazmizera). Odkąd mam samochód zrobiłem już 80 tys km i odpoczatku takie zabiegi robie. Zmieniam olej co 10/12 tys ( castrol gtx 10w40). Samochód ma już prawie 310 tys najechanie a między wymianami nie dolewam nic. Tylko bezpośrednio po plukance max 100 ml do następnej wymiany.
Z tym castrolem to racja i nie. Ja leję castrol z zaufanego źródła w belgii i to zupełnie inny olej niż castrol kupiony w Polsce. Kolega zmienia olej w bmw e46 z silnikiem dwulitrowym u tego samego znajomego i też co 10 tys km i raz nie miał czasu i zmienił olej w Polsce i kupił castrola tam i zmienił olej. On ma pełny syntetyk a ja półsyntetyk. Mój olej po 12 tyś wygladał lepiej niż jego po 10 tyś. Mój był jeszcze troche złoty taki a jego mega czarna smoła aż taki śmierdzący. Także myślę że to też zależy od źródła i od tego na jaki kraj jest olej.
Nie co roku:P robię 40 tyś rocznie. Kolega z BMW tak samo. Ceramizer dodaje do nowego oleju i jeżdzi aż do następnej wymiany. Płukanka to jeszcze inna sprawa. Zlewa mechanik stary olej wlewa plukanke( nie mam pojęcia co to jest) wklada nowy filtr samochod chodzi sobie pare minut z tym, zlewa plukanke, wkłada nowy filtr zalewa nowy olej plus ceramizer itp.
A to ja płukałem czymś co się dolewa do starego oleju przed wymianą (chyba 200ml) i 30 min ma sobie silnik pracować, potem wszystko do rowu i zalewanie nowym olejem.
No tak ale jeśli w silniku jest mało nagaru i syfu to i olej dłużej zachowuje swój kolor i właściwości. Olej u mnie też robi się czarny ale nie taka smoła. jak wezmę sobie olej z bagnetu tak po 8/9 tyś kilometrów na chusteczkę to ona nadal ma taki złocisto żółty odcień na chusteczce.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum