Wysłany: Nie Kwi 10, 2016 16:14 [rover 200] cos pobiera prad. brak mi pomysłow. pomocy
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 Rok produkcji: 1998
Witam, rover 200, benzyna 1.4, rok 1998.
Problem- Cos mi rozladowywuje akumulator, myslalem na poczatku ze to bateria, to kupiłem nową. Nowa bateria- 5 dni jazdy i nagle rano juz nie odpala. Potem mechanik wymienil alternator, myslalem ze juz bedzie okey, problem powrócil jednak. nowy alternator i bateria. Auto postoi przez noc 10-12 godz i nie odpala. Napiecie akumulatora podczas wł silnika prawidlowe, na postoju po zgaszonym tez , ale przez noc sie rozladuje.
Obecnie bateria nowa rozladowana do 5v
Sprawdzałęm pobór prądu.
Wyszło mi 0,07A.
Wiec całkiem chyba w porzadku .
Odłaczylem radio - jest 0,02a.
Mozliwe ze to przez radio ?
Ktos pomoze ?
SPAMU¦
Wysłany: Nie Kwi 10, 2016 16:14 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
dla sprostowania: Bateria = Akumukator
Nawet bardzo możliwe. Zasilanie radia jest podtrzymywane nawet po wyłączeniu stacyjki.
Odłącz kostkę od radia i zostaw na noc. Wyeliminujesz przynajmniej to.
Radio mam wlozone w aucie od 2 lat, nie wyjmowane było (dopiero dzis) nigdy nie bylo problemu z odpaleniem. poboru nie sprawdzałem dwa lata temu, sprawdziłem dopiero dzis i wyszło ze bierze 0,05 A.
Ciekawe czy to bedzie to, ale czy takie radio by mi rozladowalo akumulator az do 5,5 V ?
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Kwi 2008 Posty: 485 Skąd: Góra
Wysłany: Nie Kwi 10, 2016 17:14
Miałem R200 jakieś 3 lata temu,
Pamiętam coś, że wiązka kabli tylnej klapy, się przeciera i tam może coś nie tak jest. Robi jakieś zwarcie, które rozładowuje aku...
Nie wiem czy to to, Na pewno nie... Ale, może...
Niech wypowiadają się mądrzejsi..
[ Dodano: Nie Kwi 10, 2016 18:21 ]
sprawdze ten alarm i tą klape, zobaczymy.
Mnie sie wydaje ze zaraz po zgaszeniu silnika "cos" pobiera bardzo mocno prad, nie mierzylem poboru prądu po zgaszeniu, mierzylem dzis dopiero pierwszy raz , a akumulator padl wczoraj o 18.00 , wiec musze naladowac aku i sprawdzic to.
[ Dodano: Nie Kwi 10, 2016 18:25 ]
Pytanie jeszcze jedno, akumulator obecnie ma 5,5 V.
Odpalac go z kabli pozyczajac prad od drugiego auta?
Czy naladowac prostownikiem?
Akumulator nowy jest i nie chce go zajechać ciągłym ładowaniem.
Co bedzie lepsze dla niego ?
Teoretycznie naładowany aku o pojemności 45Ah, obciążony prądem 1A powinien rozładowywać się 45h, skoro u ciebie rozładował się po 12 godzinach to albo prąd rozładowania wyniósł 4A lub więcej, albo twój aku nie jest nowy
ciekawy temat naprawdę
a oświetlenie wewnętrzne samochodu ? w schowku kierowcy , w bagażniku
u mnie nie wyłączało się oświetlenie schowka od strony pasażera z przodu po mimo jego zamknięcia i rano mocne zdziwienie ze akumulator rozładowany, innym razem nie wiem jak to się stało ale było załączone oświetlenie kabiny w suficie i znowu rano akumulator był rozładowany- takie przypadki dwa razy mnie spotkały w renówce
pozdrawiam
Nie mówicie koledze co wam się zdarzyło, bo tak tydzień będzie szukał usterki.
Najpierw niech sprawdzi wiązkę klapy i jak tam będzie w porządku to amperomierz w obwód i wyciągać po kolei bezpieczniki. Nie ma innego szybszego sposobu.
Nie wiem czy to ma jakies znaczenie, ale rano akumulator mial 5,5 V około( rano wyjęte tez radio), obecnie poszedłem podłaczyc prostownik do akumulatora i chwile wczesniej sprawdziłem napiecie akumulatora i sie zrobilo 8,90 V (nie ładowałem)
Panowie o czym Wy piszecie ?
Płyty akumulatora uległy już zasiarczeniu a proces odsiarczania na pewno nie powiedzie się zwykłym prostownikiem. Można próbować mikroprocesorowym ale nie w stanie aż tak głębokiego rozładowania.
Akumulator rozładowany do 5,5V to trup bez możliwości reanimacji.
Pobór w granicach 0.05-0.07 jest prawidłowy i nie może w jedną noc rozładować sprawnego akumulatora.
_________________ Niewiedza kosztuje.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany zdania bez podania przyczyny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum