Wysłany: Sro Maj 27, 2015 16:09 [R75] demontaż zapalniczki
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2000
witajcie
czy ktoś wie jak wyciągnąć zapalniczke w roverku bo jak wkładam zasilanie od nawigacji to mi cała wchodzi do wewnątrz, pewnie coś tam sie urwało i muszę wymienić ale jak ją wyciągnac w miare bezboleśnie? dzieki za odpowiedzi i pomoc
SPAMU¦
Wysłany: Sro Maj 27, 2015 16:09 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Chyba nie ma innej drogi jak wyciągnąć cały moduł z uchwytem na kubek i popielniczką. Żeby to zrobić musisz opróżnić konsolę środkową - zdjąć daszek, wyjąć radio (dwie śrubki pod daszkiem), moduł klimy (dwie śruby) i odkręcić ten moduł (kolejne dwie śruby).
Żeby go wyjąć trzeba się będzie trochę wysilić, wkładasz dłoń do środka i podważasz boki ciągnąc do góry i lekko wypychając do przodu. Wtedy zostaje już tylko odłączyć przewód od zapalniczki i umocować ją jak trzeba. Pewnie coś tam pękło i będziesz musiał skleić, ale powinno się udać.
_________________ "Mówisz, że możesz - to możesz. Mówisz, że nie możesz - to nie możesz.
Więc sobie wybierz."
Pomógł: 86 razy Dołączył: 09 Maj 2013 Posty: 1730 Skąd: Ciechanów
Wysłany: Sro Maj 27, 2015 20:58
pavello200, postępuj tak jak napisał kolega wellman.
Lecz nawet jak to skleisz czy wymienisz nie licz na cuda, jeśli często używasz tego gniazda w innym celu niż nagrzewanie zapalniczki to szlak je trafi. Jest słabo wymyślone niestety. Do częstego używania lepiej wyprowadzić sobie oddzielne gniazdo, albo zaopatrzyć się we wtyczkę do nawigacji która nie siedzi zbyt ciasno.
Chyba nie ma innej drogi jak wyciągnąć cały moduł z uchwytem na kubek i popielniczką. Żeby to zrobić musisz opróżnić konsolę środkową - zdjąć daszek, wyjąć radio (dwie śrubki pod daszkiem), moduł klimy (dwie śruby) i odkręcić ten moduł (kolejne dwie śruby).
A da się wyjąć moduł zapalniczki bez wyjmowania radia i klimy? Bądź tylko bez wyjmowania radia?
To super. A w których miejscach podważyć maskownice modułu klimatyzacji żeby zatrzasków nie połamać?
Wyczytałem że warto wcześniej zdjąć maskownicę przycisków funkcyjnych, w których miejscach się ona trzyma?
Maskownica przycisków od foteli itp ma zaczepy pod skosem dosyć długie, no i nie są na początku a bardziej po środku, ogólnie ściągałem to pare razy po prostu ciągnąc do siebie i nic nie połamałem.
Aha, czyli po prostu do siebie...ja ją kiedyś próbowałem zdemontować to coś z prawej strony się trzymała więc odpuściłem, nic jeszcze z tym powalczę, ale dzięki za podpowiedź
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum