test wygląda trochę inaczej niż w Diesel'u, w menu dostępne są trzy pozycje (low, medium, high) wystarczy wybrać prędkość i uruchomić, opcja start - u mnie wszystko ok
ps.
pasek/suwak tez jest, tylko nie bardzo wiadomo jaka pełni funkcje
2. VIS
dostępne są dwie pozycje
a. test power (górny) - po włączeniu testu vis zostaje uruchomiony kilka razy - czyli ok
b. test blance (boczny) - po włączeniu testu raz przekręci i na tym koniec - teoretyczne coś nie tak, wraca dopiero po odłączeniu zasilania
ps.
dodam ze ma visy od dzieja z testerem (przełącznik z diodami), tester ręczny mówi ze wszytko jest ok
fajny ten TOAF
Ostatnio zmieniony przez R75 Wto Kwi 19, 2016 23:51, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 36 razy Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1654 Skąd: wieluń
Wysłany: Wto Kwi 19, 2016 22:19
u punxa w dieslu testowaliśmy wentylator (3 biegowy) i fajnie sie włączały biegi po kolei jak sie ciągło suwak tak jak longer napisał zmiana biegu co ok 30%
_________________ -DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
Weźmy pod uwagę, że MM galopuje z wersjami TOAFa ulepszając co chwila niektóre rzeczy Ja to sprawdzałem parę miesięcy temu więc może po prostu Marcin ulepszył mechanizm i są przyciski zamiast suwaka
Wiedza... Sam założyłem tematy, Malo co z prebennym bana nie zaliczyliśmy, ale toaf jest w Bułgarii, Szwecji, ba do Australii tez dotarł
Polecam promowanie TOAFa na grupach na Facebook'u, jest kilka dużych (MG ZT Owners, Rover 75/MG ZT Help Group, MG ZT & ZTT Owners Club, Rover 75 addicts)
Ogólne w UK jest bardzo duża grupa użytkowników MG ZT/Rover 75.
[ Dodano: Sro Kwi 20, 2016 00:47 ]
marcin.misek napisał/a:
W wersji V6 są do wyboru 3 pozycje (low, medium,high)
w Dieslu natomaist mozna sterowac prędkością płynnie.
w 1.8 jeszcze brak tego.
Marcin dzięki ze te dodatkowe opcje, nawet nie wiesz jak to jest przydatne, ostatni przypadek:
Pan sprzedaje Rovera, po włączeniu klimy na Low wentylator startuje i zatrzymuje się i tak w kolko czyli na bank brak jedynki, ale Pan stwierdza:
przecież tak działa klimatyzacja, co mi Pan tutaj głupoty opowiada, wszystko jest sprawne, klimatyzacja dochładza się a jak się już schłodzi to wentylator się wyłącza - przecież to logiczne
marcin.misek napisał/a:
Test VIS też powinien działac, ale jeśli macie pewnośc ze VIS jest dobry, ale test zle przechodzi.. to moze cos z programem jednak
ktoś w 100% pewny swoich VISow musiałby potwierdzić
Test VIS też powinien działac, ale jeśli macie pewnośc ze VIS jest dobry, ale test zle przechodzi.. to moze cos z programem jednak
ktoś w 100% pewny swoich VISow musiałby potwierdzić
Ja jestem już w 100% pewny swoich VISów. Po lekkich modyfikacjach VIS Power powrócił do życia.
TOAF w czasie testów czterokrotnie zmienia ich pozycje na skrajne. Kliknięcie w którykolwiek punkt na suwaku powodowało powtarzanie tej sekwencji w nieskończoność. Ciężko było to w ogóle zatrzymać. Oba silniczki słychać wyraźnie i pracują porównywalnie głośno. U mnie przy testach balance słychać silniczek i tę łopatkę a przy power tylko silniczek bez klapek kolektora (ale na pewno się ruszają).
Trzeba wymyślić jakiś patent, żeby ograniczyć VISom przekręcanie się w niedozwolone pozycje. Z rozpędu obracają się za daleko wciskając oba switche i w czasie testów TOAFem słychać jedynie cykanie tego małego przkaźnika a VIS ani drgnie. Niestety problem dotyczy także nowych VISów. Jakiś czas temu kupiłem oryginały z ebaya, dzisiaj się okazało, że tylko balance chodzi. Po ograniczeniu na szybko, ruchu w power wszysto już gra ale przydałoby się zrobić to tak, żeby mieć spokój na lata.
Można testować do woli. TOAF wysyła takie same sygnały jak moduł silnika. Tam nie ma filizofii. Sterownik podaje masę na jednen z pinów VISa i tak steruje kierunkiem obrotu silniczka w środku.
Nie wiem co u Ciebie jest namieszane, że Ci nie działa. Jak przerobię zapasowy VIS to Ci pożyczę:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum