Pomógł: 6 razy Dołączył: 25 Mar 2013 Posty: 370 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Pią Maj 13, 2016 15:47 [R75] Fabryczne wygłuszenie drzwi a dźwięk głośników.
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam, Koledzy dwa szybkie pytanka bez rozwodzenia się na temat car audio, woofer-ów, wzmacniaczy itp. bo to temat rzeka
1. Czy ktoś wycinał za głośnikami w drzwiach otwory w fabrycznej macie wygłuszającej drzwi w celu uzyskania lepszego dźwięku z głośników i ewentualnie jaki był efekt ?
2. Czy po takim zabiegu jest wyraźnie słyszalna różnica w wyciszeniu wnętrza?
Przyznam, że jest to mój pierwszy samochód z takim patentem jak zakrycie tyłu głośnika i najgorzej grający niestety. Radio mam wysokiej klasy, w R600 po prostu to wymiatało a tu słabiutko, w zasadzie niewiele lepiej niż radio „Harmony”, ale w R600 głośniki nie miały zasłoniętych tyłów.
Pomógł: 17 razy Dołączył: 14 Maj 2013 Posty: 1000 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Sob Maj 14, 2016 11:15
dawidd napisał/a:
j0zek napisał/a:
a do tego wewnętrzną część boczka pianką 6 mm
zmieści sie?
Na tych wybrzuszeniach od wewnetrznej strony boczka mozesz przyciac delikatnie (tzn. Tak zeby grubosc pianki lekko przyciac aby chudsza byla) i powinno byc spoko.
Wysłany: Sob Maj 14, 2016 19:47
No właśnie nie chciałem się bawić w wygłuszenia, wzmacniacze itp. Chciałem uzyskać akustykę taką jak miałem w R600 bez żadnych modyfikacji, która mi w zupełności wystarczała. Swoją drogą to dziwi mnie, że w aucie tej klasy nie zadbali o nagłośnienie. Chyba, że był to celowy zabieg, żeby było słychać różnicę między zwykłą wersją a Harman Kardon
Ja wygłuszałem drzwi matą butylową GMS - kosmiczna różnica na fabrycznym sprzęcie.
Boczki oklejone pianką GMS 3mm, w newralgicznych miejscach, w których styka się boczek z blachą drzwi, dałem drugą warstwę - zmieściło się.
Marcin84, Ja wycinałem otwór za głośnikiem w fabrycznym wygłuszeniu i jest różnica Subtelna ale przybywa niskich częstotliwości. Cała zabawa polega na tym, żeby stworzyć zamkniętą komorę i wycięcie otworu jest pierwszym krokiem prowadzącym w kierunku tworzenia bass-reflexu. Trochę poprawi ten efekt uszczelnienie pianką wokół plastikowego dystansu i ewentualne dociśnięcie podklejenie miejsc gdzie oryginalne wygłuszenie nie przylega dokładnie do blachy. Ale żeby uzyskać naprawdę dobry efekt jednak polecałbym porządne dystanse MDF + wygłuszenie matami + pianka na wewnętrzną stronę boczka drzwi. Wtedy efekt jest już bardzo zauważalny
_________________ Kontakt: 780177880 email wiadomość nadmiarowe części, gadżety i akcesoria do Rovera 75 i MG
Wysłany: Pon Maj 16, 2016 09:58
No tak mi się wydawało, że powinno to coś dać. Bałem się , żeby hałas z zewnątrz nie był większy niż poprawa dźwięku. Tak z innej beczki to zastanawia mnie czy zamontowanie subwoofera Bose z Mazdy 6 w miejsce koła zapasowego coś by dało. Taki Sub to około 100zł i nie trzeba nic rzeźbić oprócz doprowadzenia kabli z radia.
Taki Sub to około 100zł i nie trzeba nic rzeźbić oprócz doprowadzenia kabli z radia.
a wzmacniacz do niego?
[ Dodano: Pon Maj 16, 2016 11:15 ]
Ja bym go zamontował tak jak widziałem w Mazdzie 6 od spodu w bagazniku do podszybia tam jest otwór na dźwięk z Harmana a przy tym bagażnik robi za skrzynię basową
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
sknerko, właśnie to jest chyba najlepsze wyjście. Ostatnio robiłem elektrykę w BMW E39 kolegi. Pomijając fakt, że to jedno i to samo co R75, to dostałem w swoje łapki ciekawy zestaw audio z Alpiny. Tam każdy głośnik ma własną, plastikową komorę i jest w niej szczelnie osadzony, więc dźwięk jest niezależny od tego, gdzie się to zamontuje. Komora zawsze jest obecna i gra to dobrze. No i subwoofer również wykonany jest z takiej skrzynki (choć znacznie cięższej i sztywniejszej), posiadającej 2 głośniki.
U siebie audio mam już dość i myślałem kiedyś o udoskonaleniu w klasyczny sposób, czyli maty. Zastanawiam się jednak, co z kablami. Do głośników zostawić wiązkę fabryczną (pod radio/tablet/murzyna kręcącego gramofonem), i do wzmacniacza z subem puścić kable progami...
...czy może puścić kable progami do wzmacniacza, z niego wrócić sygnał do radia i tam się wpiąć w kabe głośników?
...czy pod kokpitem znajdzie się gdzieś miejsce, żeby tam założyć wzmacniacz, dzięki czemu w bagażniku oszczędziłoby się miejsca?
Ja bym go zamontował tak jak widziałem w Mazdzie 6 od spodu w bagazniku do podszybia tam jest otwór na dźwięk z Harmana a przy tym bagażnik robi za skrzynię basową
R75 ma dobrze wygłuszony bagażnik więc dobry pomysł. Warto jeszcze zrobić otwór w półce do bass-reflexu.
[ Dodano: Pon Maj 16, 2016 11:37 ] MD, Wzmacniacz dawałbym jednak w bagażniku w dedykowanym miejscu po prawej stronie lub (jak to większy klocek i się nie mieści a nie masz tam podwieszonego suba) to w bagażniku pod półką. Pod kokpitem trochę kiepsko z chłodzeniem i go możesz zagotować...
_________________ Kontakt: 780177880 email wiadomość nadmiarowe części, gadżety i akcesoria do Rovera 75 i MG
wzmak najlepiej by było z przodu ale tam faktycznie mógł by się gotować. Ja bym zamontował też od spodu do podszybia z tyłu obok suba wtedy blacha też ciepło odprowadza. W fabrycznym miejscu gdzie jest Harman Kardon też wentylacja taka sobie a zapewne inny wzmak będzie bardziej się grzał jak H/K.
christopher7 napisał/a:
Warto jeszcze zrobić otwór w półce do bass-reflexu.
Otwór oczywiście trzeba wyciąć w półce w miejscu gdzie fabrycznie jest od H/K jest tam nawet zaznaczony na półce od spodu
MG TF 160 srebrny pocisk
Wysłany: Pon Maj 16, 2016 12:55
sknerko napisał/a:
Marcin84 napisał/a:
Taki Sub to około 100zł i nie trzeba nic rzeźbić oprócz doprowadzenia kabli z radia.
a wzmacniacz do niego?
[ Dodano: Pon Maj 16, 2016 11:15 ]
Chodziło mi o Sub typowo w koło zapasowe ten z Mazdy 6 w kombi. Wzmacniacz jest w komplecie w tej cenie. Ja w bagażniku nie mogę za bardzo szaleć bo mam R75 w sedanie a wożę wózek dziecięcy duży i raz w miesiącu jeżdżę z całą rodziną w 200km trasę z bagażami gdzie każdy cm bagażnika jest na wagę złota
Ogólnie sytuacja wygląda tak:
- nie mam miejsca na sub w bagażniku
- nie mam kasy na wymianę głośników i przeróbki car audio
- nie mogę wygłuszyć drzwi matami, bo dopiero co je zalałem konserwacją i jakbym je miał czyścić to by mnie chyba trafiło
......... ale nie mogę też pogodzić się z dźwiękiem w aucie
Poszedłem inną drogą i zrobię niskobudżetowe car audio, jak złoże to do kupy opisze efekt.
Na razie kupiłem, dwa głośniki basowe spod siedzeń od BMW E60 razem z obudowami + wzmacniacz Magnat Rebel 200. Wyjścia mam w radiu więc nie będzie problemu. Na razie koszt 119zł Do tego wytnę matę za głośnikami i zobaczę co mi wyszło
jak dasz sub w koło zapasowe i załadujesz bagaj towarem to nic ci on nie da bo go nie usłyszysz, jak go dasz pod podszybie bedzie grał, a tam masz przetłoczenie od fabrycznego suba H/K więc raczej i tak tego miejsca nie wykorzystujesz i da radę zmieścic suba mazdy razem z wzmakiem
MG TF 160 srebrny pocisk
Wysłany: Pon Maj 16, 2016 14:13
Zobaczymy jakich gabarytów to wszystko będzie jak przyjedzie i gdzie będzie pasowało najlepiej. Zanim zamontuje wyprowadzę dłuższe kable i zobaczę jak gra w bagażniku a jak pod siedzeniami. Może faktycznie wejdzie pod podszybie Kusił mnie jeszcze subwoofer z Audi A8, ale mam w półce roletę i jakoś nie mogłem sobie tego wizualnie wyobrazić jak go tam zmieścić, bo w audicy ładowali go centralnie na środku.
Te suby z audi w innym aucie niestety grają kiepsko bo są obliczone na audi, sprawdziłem własnousznie bo szwagier miał i pasowaliśmy go do Alfy i do mnie i do syna r200
MG TF 160 srebrny pocisk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum