Pomógł: 38 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1182 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Nie Wrz 21, 2014 15:52 [R75] Poprawa zasięgu pilota
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Witam,
Śledząc pomysły kolegi scareface natknąłem się na projekt poprawy (właściwie naprawy) pilota do R75.
Na próbę zacząłem od sfatygowanego pilota zapasowego, efekt przeszedł moje oczekiwania! Dlatego udoskonalając drugi pilot zrobiłem fotorelację którą zamieszczam poniżej:
Potrzebujemy:
- pilot
- wiertło 1,5mm
- wiertło 2,0mm
- kawałem cienkiego drucika (drut w porównaniu do kabla żyłowego jest sztywny i łatwiej będzie go osadzić)
1. Otwieramy pilot i wyciągamy płytkę elektroniczną,
2. Wkładamy grot w imadło i delikatnymi ruchami wysuwamy grot z obudowy
3. Grot dalej wędruje w imadło, od góry w plastikowej końcówce centralnie na "garbie" robimy otwór na 5-7mm głębokości (ja wiertłem 1,5mm).
4. Cienkim pilnikiem szlifujemy teraz plastik aby dostać się do grotu (pozwoli to na swobodny dostęp lutownicy)
5. Otwór zalewany kalafonią a następnie cyną, to samo robimy z odizolowana końcówką drucika. Teraz pozostaje podgrzać lutownicą grot i włożyć w niego drut
6. Taraz, należy się upewnić, czy grot i drut na pewno są połączone. Ja użyłem miernika, przykładając jeden koniec do drutu a drugi do grata.
7. Przykładamy obudowę pilota aby zaznaczyć miejsce wiercenia otworu pod drut. Następnie wiercimy wiertłem 2,0mm otwór w obudowie
8. Przeciągamy drut przez obudowę, wkładamy grot do imadła i delikatnie wciskamy go w obudowę.
9. W elektronice odszukujemy punkt zaznaczony na czerwono. Jest to ten sam punkt o którym pisał scareface, jednak na drugim końcu ścieżki oraz z drugiej strony płytki.
10. Nakładamy trochę cyny aby złapała przyczepność i wkładamy układ do pilota. Teraz docinamy drut na wymiar i lutujemy go do wspomnianego punktu.
11. Jako, że drut przechodzi przez miejsca w które ma się wpasować zamknięcie obudowy to należy wspomnianą obudowę w miejscu przechodzenia drucika lekko przyszlifować
12. Całość zamykamy i cieszymy się pilotem który ma ZASIĘG
W moim przypadku zasięg z 3m zwiększył się do co najmniej 15m. (dalej nie chciało mi sie chodzić )
Dziękuję koledze scareface za pozwolenie na zamieszczenie fotorelacji a przede wszystkim za pomysł!
Jeżeli scareface pozwoli, to kiedyś podzielę się fotkami z montażu gniazda AUX które jako cichy fan też sobie zrobiłem
SPAMU¦
Wysłany: Nie Wrz 21, 2014 15:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Pon Wrz 22, 2014 07:06
Dam-Kam napisał/a:
zrobiłem fotorelację którą zamieszczam poniżej:
Wielkie dzięki! Świetny opis. To działa! Skorzystałem z instrukcji i zrobiłem bardzo podobnie, chociaż mam wklejony grot. Też się da zrobić, ale trudniej przylutować do grota. Zasięg poprawił się o kilkaset procent, więc mogę polecić to rozwiązanie.
Witam ponownie,tego drugiego linku nie widziałem wcześniej,ale po przeglądnięciu dochodzę do wniosku, że mój sposób połączenia z grotem jest mniej inwazyjny.
Swoją drogą powiedzcie dlaczego na forum nie widzę zdjęć,które wysłałem?
Ja tez probowalem roznych specyfikow odnosnie lutowania kabelkow, anten, efekt byl marny. W koncu zakupilem pilot na allegro z uszkodzonego auta, wylutowalem stary uklad z pilota i wlutowalem swoj z pilota, wazne by zwrócić uwagę na ulozenie ukladu. Po takim zabiegu auto nie ma problemow z zasiegiem 15/20 m jesli ktos zna sie na elektronice "lutowaniu" polecam ten sposob, wazne by pozniej zakodowac pilot. Moje auto to MGZR.
Panowie jesteście wielcy!
Przedtem czasem stojąc przy samych drzwiach nie chciało się otworzyć a przed chwilą zrobiłem wszystko według instrukcji i łapie mi zasięg z balkonu a to jakieś dobre 25 metrów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum