Wysłany: Nie Sie 14, 2016 22:18 [R75] Delikatny hałas na wolnych obrotach.
Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Witajcie.
Od jakiegoś czasu na wolnych obrotach z silnika mojego R75 wydobywa się delikatny, nieprzyjemny, metaliczny przydźwięk. Zaznaczę, że jak tylko podwyższę obroty na luzie do 1100 obrotów dźwięk znika i jest wszystko ok.
Na pewno pompa wspomagania u mnie jest do wymiany- po pierwsze miałem przygodę niedawno, że wspomaganie nie działa tak jak powinno (od 4 dni jednak objaw zniknął), a po drugie gołym okiem widać, że pasek na kole pasowym od pompy nie idzie równo z resztą.
Czy to właśnie pompa może powodować taki delikatny hałas? Jak to w ogóle zweryfikować?
Pozdrowienia
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sie 14, 2016 22:18 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
dostęp do koła pasowego jest łatwy odkręcasz prawe koło, demontujesz nadkole plastikowe i już wtedy masz dobry dostęp najtrudniejszy moment to odkręcenie koła pasowego
I tak mechanik będzie to robił
Dodam jeszcze, że przy maksymalnie skręconych kołach hałas jest znacznie mniejszy. To na pewno koło pasowe? Część jest dość droga i nie chce ładować kasy bez sensu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum