Wysłany: Czw Sie 18, 2016 19:01 [R75] Odpływy wody w grodzi
Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Dzień dobry koledzy!
Klasyczny problem wody w roverku dosięgnął również mnie, w tym przypadku od strony pasażera.
Przeczyściłem odpływy szyberdachu. oba przy słupkach.
Jeden odpływ przy w grodzi, ten od strony pasażera, przy filtrze pyłkowym, ze 4 garści liści i śmieci, poprzedni właściciel widocznie dawno tego nie robił.
Dzisiaj zamawiam nowy filtr i jak przyjdzie chcę dokończyć to czego nie udało się zrobić dzisiaj i tutaj moje pytanie.
Jak dojść do drugiego odpływu w grodzi? Widzę tam, mniej więcej na wysokości akumulatora, grupkę liści więc domyślam się gdzie on jest, ale za cholerę nie mogę tam dojść. Bardzo proszę o jakieś instrukcje, bo wszystkie zdjęcia na forum, z tego co widziałem, już pousuwane.
Z góry dzięki
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sie 18, 2016 19:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 86 razy Dołączył: 09 Maj 2013 Posty: 1730 Skąd: Ciechanów
Wysłany: Czw Sie 18, 2016 19:21
Odpływ masz praktycznie pod serwem hamulcowym. Dostęp od góry niemożliwy, chyba że serwo wykręcisz lub drut odpowiednio powyginasz
Najlepszym rozwiązaniem jest wczołgać się pod auto(chyba że masz podnośnik lub kanał) i od spodu wsadzić coś długiego w odpływ i wypchnąć do góry. Wtedy od góry możesz sobie wciągnąć odkurzaczem czy przedmuchać kompresorem. Jak wyczyścisz to zlej dobrze wodą, żeby z grodzi wszystkie syfy drobniejsze poszły odpływami.
Ja czyszczę prętem gwintowanym, dobrze wyskrobie ze ścianek odpływu i jest długi
Polecam też wymyć tam wszystko wodą z płynem i prysnąć woskiem w płynie. Czym czyściej tym syf ma trudniej osadzać się i spokój na dłużej. O ile nie trzymasz auta pod drzewem i nie leci na samochód kupa śmieci z drzewa...
Sposób AdaskoC jest najlepszy. Też tak robiłem. Dodatkowo poobcinałem końcówki wszystkich możliwych odpływów żeby nie były spłaszczone bo to jest przyczyna zamulania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum