Wysłany: Pon Sie 29, 2011 01:01 [mgf/tf] koniec sprzęgła?
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1996
Witam ponownie z następnym problemem. Chodzi o sprzęgło, a dokładnie o to czy to co napisze wiąże się z wymianą sprzęgła, jeżeli tak ewentualnie dokładnie czego. Problem polega na tym, żeby wbić bieg muszę mieć sprzęgło wcisniete max do konca (do dechy) po oderwaniu nogi na 1cm auto odrazu rusza, sprzęgła jest bardzo miekkie i przy kazdej zmianie biegu musi byc wcisniete do oporu, oprócz tego wsteczny zwłaszcza na zimnym silniku paskudnie wchodzi tak, że ludzie nie patrzą na to auto 'jako sportowe cos' tylko jak na starego rzęcha wcześniej w innym sprzęcie objawą końca sprzęgła było jego slizganie się tu tego nie ma. Dzięki za pomoc!
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sie 29, 2011 01:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie wiem jak jest w MGF ie czy jest hydrauliczne sprzęgło czy na linkę, jeśli na linkę to trzeba pociągnąć nieco albo zastosować. Ja przy poprzedniej lince z angola zastosowałem podkładkę pod łapę sprzęgła by sprzęgło podciągnąć.
to musze sie dowiedziec jakie tam jest sprzegło bo szczerze nie wiem
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Sro Sie 31, 2011 21:24
Sprzęgło jest hydrauliczne (pompka i wysprzęglik). Sprawdź czy przy pedale nie śladów płynu hamulcowego i zrób to samo przy wysprzęgliku (przy skrzyni). Możesz sprawdzić też poziom płynu w pompce. Gdyby okazało się, że to jednak sprzęgło, to koszt takiego ok. 350 pln.
teoretycznie. jest jednak kilka osób które opanowały sposób wymiany rozbierając jedynie zawieszenie/wózek i cośtam jeszcze. ogólnie sporo rzeźbienia - ja sobie to zostawiam na spokojne zimowe wieczory z grzańcem w garażu
_________________ Czytanie postów na forum może powodować schorzenia psychiczne i utratę wiary w ludzką inteligencję
Nie no Krzychu nie przesadzaj. Ja wymieniłem sprzegło odkręcając jedynie ramię ramy i cewki.
Zajęło mi to cały dzień ale jest to jak najbardziej wykonalne i wcale nie takie skomplikowane.
A co sądzicie o regeneracji sprzęgła w postaci nabijania nowych okładzin?
Plotkę taką słyszałem od wujka, że za jakąś śmieszną kwotę (50zł chyba) do mercedesa C klasy (kilkunastoletni model) nabijał nowe okładziny w zakładzie który się tym specjalizuje - sprzęgło złożył i rozłożył sobie sam w wolnej chwili.
Maxiking, Czesc, powiedz mi czy uporałeś sie z tym problemem sprzęgła przy podłodze?? jesli chodzi o mnie mam nowe sprzegło w mgf i dalej mam identyczny problem co Ty. Jutro biore sie za cały układ hydrauliki sprzęgła. Pozdrawiam i czekam na niusy
Panowie miałem to samo ostatnio. Problemem był obluzowany wysprzęglik przy skrzyni.
Pompka pompowała wysprzeglik sie wysuwał ale z racji luzu odsuwał się od skrzyni zamiast dociskać sprzęgło.
Mechanik dokręcił go na maksa ale stwierdził że podczas prazy delikatnie pracuje cała "łapa" do której wysprzęglik jest zamocowany więc żeby było całkiem cacy wykręcił te łape i dospawał jej wzmocnienie.
Obiawy całkiem znikły i latam dalej na starym sprzęgle. A bałem sie że koniec i trzeba będzie wymienić.
_________________ Pompowanie zawieszenia WLKP (Poznań) Info na PW
Ostatnio kiedy odpowietrzałem układ hydrauliczny sprzęgła zauważyłem że cała ta łapa do której przymocowany jest wysprzęglik lekko pracuje, ale zlekceważyłem to... Postaram sie w tym tygodniu wzmocnic ten cały uchwyt i dam znac jakie rezultaty Dzieki za podpowiedz mati1411
Panowie miałem to samo ostatnio. Problemem był obluzowany wysprzęglik przy skrzyni.
Pompka pompowała wysprzeglik sie wysuwał ale z racji luzu odsuwał się od skrzyni zamiast dociskać sprzęgło.
Mechanik dokręcił go na maksa ale stwierdził że podczas prazy delikatnie pracuje cała "łapa" do której wysprzęglik jest zamocowany więc żeby było całkiem cacy wykręcił te łape i dospawał jej wzmocnienie.
Obiawy całkiem znikły i latam dalej na starym sprzęgle. A bałem sie że koniec i trzeba będzie wymienić.
Czy jest szansa na jakieś foto jak masz dospawane wzmocnienie/usztywnienie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum