Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
hej,
zdecydowałem się na wymianę oryginalnego sprzęgła, przebieg 170tys, wszytko działało poprawnie, biegi lekko wchodziły, sprzęgło nie ślizgało, było jedno ale, brało bardzo wysoko, jazda była bardzo nieprzyjemna, silnik na obrotach a sprzęgło jeszcze daleko w tyle
R75 - od momentu zmiany pompki sprzęgła na TAZU. Wysprzęglik zmieniałem później ale wibracje były od momentu zmiany pompki przy plastikowym wysprzęgliku.
potwierdzam drgania po wymianie pompki na metalową.
Zaznaczę jednak że u mnie to jest bardziej mrowienie/delikatna wibracja na pedale niż drgania.
Nie wnikam w to bo w żaden sposób mi to nie przeszkadza a żoneczka nawet tego nie zauważyła
Wydaje mi się że wibracje/drgania mogą być przez to że pompka jest metalowa, przewód miedziany więc są to materiały sztywniejsze od stosowanych przezfabrykę, mniej kompensujące pracę całego układu sprzęgła.
_________________ Jeżdżę spokojnie bo nie ma czym poszaleć
U mnie na metalowej pompce też coś takiego jest, ale pojawiło się dopiero po którymś odpowietrzeniu. Poza drganiami słyszę głośne stukanie przy wciśniętym sprzęgle.
Kupiłem nawet kiedyś przewód hamulcowy elastyczny M10x1, żeby właśnie wprowadzić trochę "elastyczności", ale ciągle nie mam czasu żeby go zamontować
Przewód od Lublina, kosztuje niecałe 20zł
Były kiedyś wypuszczone przez Rovera takie zestawy kompensujące pracę sprzęgła: STD000010. Widocznie nawet przy plastikowych pompkach mogło być coś na rzeczy.
dzelo23 dokładnie. Takie delikatne mrowienie bardziej niż nawalanie w pedał dlatego mi to nie przeszkadza. Na światłach nie trzymam nogi na sprzęgle tylko wrzucam luz (poza kwestiami typu męczenie nogi to nie katujemy wtedy wysprzęglika).
Ja w sumie nie wiem co mam, ale obstawiam, że plastikowy. Poprzedni właściciel zmieniał go pół roku przed sprzedażą (2012r). Regenerował również pompkę u Boncky'ego. Zaczęła przeciekać kilka dni po moim zakupie R75 Wymieniłem płyn, pojeździłem jeszcze półtora roku z niewielkimi dolewkami, po czym zmieniłem na TAZU.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum