Wysłany: Czw Paź 27, 2016 17:15 [R45] Ile powinno być obrotów?
Typ: TDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2003
Czesc. Mam jeszcze jedno pytanko do tych co maja Rover 45 101km.
Jak mam przy 120km/h 2900 obrotów to nie jest troche za duzo?
Moje inne auta w maja po 2000, 2200 a tu az tyle. Normalne?
Ile wy macie na 5 biegu przy 120km/h?
SPAMU¦
Wysłany: Czw Paź 27, 2016 17:15 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wielkość opon niema znaczenia względem wskazań na zegarach.
Pomiar obrotów jest z wianka ABS, tak więc ilość obrotów osi pozostaje ta sama, jedynie rzeczywista prędkość może się zmienić której samochód sam nie jest w stanie sprawdzić.
Pomógł: 142 razy Dołączył: 19 Mar 2009 Posty: 3960 Skąd: Pieszyce
Wysłany: Pią Paź 28, 2016 12:48
ADI-mistrzu, wg info tu z forum od bodajże 2001(?) zmieniono miejsce poboru ze skrzyni na czujnik ABS, patanie mam z innej beczki, jakby mi padło w skrzyni tam cos i zeby skrzyni nie zmieniac a miec pomiar predkosci, co musialbym miec zeby wziac sygnal z czujki ABS? da sie to przerobic, jakas wiazka przewodów z nowszego rocznika
Nie wgłębiałem się w to, ale sterownik ABS ma chyba specjalne wyjście impulsowe cykające co pewien czas w zależności od impulsów na wianku ABS.
Do tego Rover podpiął sterownik i pewnie zmodyfikował software aby doprze przeliczał impulsy.
Trzeba by było zobaczyć schemat elektryczny najnowszy jaki jest od R25/R45 (albo MG), wtedy mógł bym coś wykombinować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum