Odpinasz mały wężyk od zbiorniczka wyrównawczego i zatykasz palcem otwór w zbiorniczku po nim.
Potem dmuchasz w otwór po korku zbiorniczka aby wtłoczyć płyn chłodniczy, z racji iż ten wężyk jest najwyżej w układzie, całe powietrze zostaje wyparte. Zostaje ciut w takim zakamarku stalowego węża, ale jak termostat Ci się otworzy to wypchnie pompa wody je do zbiorniczka wyrównawczego więc sam się potem doodpowietrzy
SPAMU¦
Wysłany: Czw Paź 20, 2016 18:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Moj roverek tez nie miał ogrzewania po wymianie przeciekajacego zaworka od nagrzewnicy. Wymontowalem go drugi raz i okazało się ze za mocno scisnalem przewody na nim ,przez co plastik się splaszczyl. Spowodowalo to słaby przepływ płynu co było przyczyna niegrzania. Wywalilem zaworek i dalem zwykłą rurkę w to miejsce. Teraz grzeje jak dawniej:)
Nie grzeje zawsze. Po przekreceniu pokrętła klapki nawiewu zamykaja doplyw ciepłego powietrza i leci normalne zimne, nawet konsola się nie nagrzewa. Wiadomo jednak ze lepiej zamontować zaworek, jest wtedy plynniejsza regulacja
Niby tak, ale weź pod uwagę że mimo to kawał metalu nadal jest solidnie rozgrzany i znajduje się wewnątrz kabiny, a ciepło przekazywane jest przez promieniowanie.
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
W moim przypadku poprzedni właściciel najprawdopodobniej tą kulkę wydłubał. Auto przy zakupie miało hgf i nie działało ogrzewanie. Myślałem, że to zawór nagrzewnicy. 3 dni szukałem przyczyny
Panowie, wielkie dzięki za wyjaśnienie tajemnicy ogrzewania!
Od dłuższego czasu mam dokładnie ten sam problem.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jakiej wielkości kulka jest potrzebna?
Wolałbym mieć już przygotowaną żeby na długo nie uziemiac samochodu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum