Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Witam. Wróciłem z trasy (ciężarówką), wsiadłem do roverka... Wyświetlacz komputera działał. Po zatankowaniu zdążyłem jeszcze wyzerować średnie spalanie i już nic więcej się nie pokazało. Jakiś miesiąc temu też się zacinał, ale po kilku minutach wszystko wracało do normy. Teraz ciemność. Po wyłączeniu stacyjki jeszcze przez minutę dolny wyświetlacz pokazuje kilometry. Test zegarów (z poziomu dolnego licznika jak i spod Toafa) pokazuje pracę wszystkich kontrolek itd oprócz wyświetlacza. Toaf pokazał błąd zamieszczony poniżej. Skasowałem, znikł, ale nie pomogło. Błąd chyba dotyczył pompy paliwa. Może to zawilgocenie zegarów? Samochód stał 2 tygodnie.
Dodam, że ok 2 miesiące temu wyświetlacz był regenerowany (martwe piksele) w Zielonej Górze.
_________________ teraz 75 cdt, wcześniej 216 SE i 214 Si może kiedyś jagular...
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lis 16, 2016 16:31 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Kwi 2010 Posty: 208 Skąd: Jastrzębie Z
Wysłany: Czw Lis 17, 2016 08:33
Jest całkowita ciemność. Latarką nie sprawdzałem, ale przyglądając się uważnie nie zauważyłem żadnych cieni na wyświetlaczu. Tam chyba są ledy, a nie żarówki, więc mniejsza szansa, że się coś spaliło. Dziwne jest to, że na dolnym wyświetlaczu świecą się kilometry przez minutę po wyłączeniu stacyjki.
_________________ teraz 75 cdt, wcześniej 216 SE i 214 Si może kiedyś jagular...
Wysłany: Czw Lis 17, 2016 11:39
Cudowne ozdrowienie! Dziś odpalam samochód, a on jak gdyby nigdy nic... wyświetlacz działa. Podejrzewam, że to wilgoć położyła swe oślizłe macki na jakimś elemencie. Trzeba będzie dobrze go wygrzać. Najlepszy byłby garaż.
Może faktycznie wilgoć. Czasami na elektronice skrapla się woda przy wstawieniu z zimnego do ciepłego pomieszczenia. Ale lepiej obserwuj temat bo jeśli to nie wilgoć a coś po regeneracji licznika to firma z Zielonej Góry po paru miesiącach reklamacji może już nie uwzględnić.
_________________ Kontakt: 780177880 email wiadomość nadmiarowe części, gadżety i akcesoria do Rovera 75 i MG
To problem zasilania albo masy na LCD. Wilgoć może mieć w tym swój udział, ale skontaktowałbym się z firmą ACEEF i dopytał czy czegoś nie powinno się poprawić. Wilgoć wilgocią, ale chyba nie masz basenu w aucie
Jak Ci się tak jeszcze raz zdarzy, to spróbuj odłączyć zegary od instalacji i podłącz jeszcze raz. Może coś przy wpinaniu się nie powiodło
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
jeśli chodzi Aceef to fakt gwarancje dają ale potrafi Pan "wyłgać się z reklamacji" zwalając wszystko na np klimatyzacje lub zbyt wysoką lub niska temperaturę tak wiec naprawić naprawi ale reklamacja to rzecz względna i nie liczył bym na to
Wysłany: Nie Lis 20, 2016 15:07
Próbowałem wypinac wtyczkę. Nie pomogło. Co ciekawe, ostatnio jak jechałem, to zowu zgasł i zaczął szwankować abs. Każde hamowanie się uruchamiał. W trakcie jazdy włączyłem klimatyzację z obiegiem wewnętrznym żeby wysuszyć ewentualną wilgoć. Po 30 km wyświetlacz ożył, a abs znowu przestał tyrkotac. Niby co ma piernik do wiatraka... Ale widocznie ma. Tak jak kiedyś gdy jeździłem bez zegarów nie działała klima. Może jakies zakłócenia na wspólnej szynie danych... Zobaczymy jak wrócę z trasy, co mi powie roverek po 2 tygodniach postoju.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum