Wysłany: Pon Gru 12, 2016 23:39 [Rover 416si] brak napiecia na wtryskach
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1995
Witam problem pojawił sie po któtkiej jezdzie zaczoł przerywac i taraz nie chce zapali niby cos łapie ale i tak nie zagada po przegladzie okazało sie ze wtryski nie daja paliwa paliwo dochodzi do listwy ale nie ma pradu na kastkach które otwieraja wtrysk.
Ostatnio zmieniony przez mieso42 Wto Gru 13, 2016 09:40, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pon Gru 12, 2016 23:39 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Uwaga! Ten temat zostanie usunięty jeśli autor nie poprawi jego nazwy.
Na tym forum obowiązują ściśle określone zasady nazewnictwa tematów.
Proszę niezwłocznie zapoznać się z tym tematem
Aby zmienić nazwę tematu, autor musi w pierwszym poście użyć funkcji
ale nie ma pradu na kastkach które otwieraja wtrysk
oczywiście sprawdzałeś po przekręceniu zapłonu
skombinuj sobie schemat, we wtyczce wtryskiwacza na jednym z pinów powinno być +12V, jak dobrze pamiętam z przekaźnika głównego, który jest w czarnej skrzynce razem z innymi przekaźnikami.
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
sTERYD, wtryski z tego co pamiętam są sterowane masą, tak więc napięcie powinno być.
mieso42, jak sprawdziłeś że niema napięcia na kostkach wtrysków? Między czym a czym mierzyłeś?
P.S.
Ja obstawiam już w tym miejscu cewkę zapłonową, ale niech dyskusja się rozwija dalej
Przewiduję:
- źle zrobiony pomiar napięcia, a więc zła diagnoza
- cewka przemokła i dostała przebicia
- brak iskry na świecach bądź jest ale słaba
- po wymianie cewki na dowolną inną auto magicznie zapala
- jeśli nie zapala to do sprawdzenia kopułka rozdzielacza i do wymiany palec rozdzielacza
Wysłany: Sro Gru 14, 2016 22:07 [Rover 416si] brak napiecia na wtryskach
Sa 3 kable jeden brazowy i dwa żółte sprawdzałem po przekreceniu zapłonu jak i równiez podczas krecenia rozrusznikiem jest cos około 0,5v czyli tyle co nic,iskra jest dodam ze po odkreceniu górnej sroby od filtra paliwa leci powietrze
mieso42, ale jak sprawdzałeś dokładnie? Jeden przewód miernika do czego a drugi do czego?
Jeśli nie masz paliwa w układzie paliwowym to także niema co się dziwić że nie jedzie...
Rozumiem że dość paliwa w baku masz?
Wysłany: Sro Gru 14, 2016 22:18 [Rover 416si] brak napiecia na wtryskach
Najpierw sprawdzałem na karzdej wtyczce jeden przewod do jadnego pinu a drugi do drugiego i nie było nic pozniej na kostce głównej i tez dupa,paliwa jest pół baku a z filtra leci troche powietrza troche paliwa
mieso42, tak myślałem
Jak byś tam zobaczył napięcie to był by dopiero problem.
W czasie kręcenia także nie widzisz bo impulsy wtrysku mają ms czasu a pomiar robisz pewnie miernikiem za 25zł.
Napięcie sprawdzasz przykładając minus miernika do ujemnej klemy akumulatora a drugim badasz przewody.
Mi to wygląda na problem z pompą bądź wskaźnikiem który oszukuje i w rzeczywistości nie masz już paliwa.
Jak dla świętego spokoju dolał bym z 10L.
przed zrzucaniem baku, ja bym zrobił próbę odpalenia na plaku, potem pomiar ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej, w/g mnie zbyt mało przekonujących danych by ściągać bak
ADI-mistrzu napisał/a:
Napięcie sprawdzasz przykładając minus miernika do ujemnej klemy akumulatora a drugim badasz przewody.
przy tej próbie na jednym z pinów kostki wtryskiwaczy po przekręceniu zapłonu ma być 12V !!!
kolega mieso42 dalej nie potwierdził że taką próbę robił jak opisał ADI
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum