Wysłany: Wto Sty 10, 2017 21:47 [r75] Jaka jest temp robocza silnika CDT ?
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2003
Witam
Ostatnio w mrozy -10,15 stopni sprawdzałem na zegarach temp silnika i było w trasie max 70-75 st z webasto sprawnym i wyczyszczonym. W mieście dochodziło do okk 80-85st. Nie myśląc długo kupiłem nowy termostat, ale stary okazał sie sprawny, otwiera tak jak nowy przy 88s i jest szczelny. Czy te silniki maja tak szeroką temperaturę robocza pracy od 70 do 95 st ? Czy może u mnie jeszcze coś nie dogrzewa ? Dodam ze na postoju z rozgrzanym silnikiem po paru min temp spadała na tyle ze wskazówka na blacie leciała na 1/4 skali
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Sro Sty 11, 2017 08:21
Z tego co pamiętam temat był wałkowany kilka lat temu na forum i wniosek z polemiki był taki że "te typy tak mają". To prawdopodobnie sprawność silnika i duża pojemność układu chłodzenia powodują że ciężko go przegrzać, a wskazania wszyscy mają takie same. Prawdopodobnie jeśli wskazówka stoi w pobliżu środka tarczy to standard i przypadłość. Z drugiej strony to nawet dobrze bo po zakupie auta jeździłem z uwalonym wentylatorem półtora roku i nawet w lato nie przegrzałem skurczybyka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum