Wysłany: Pią Sty 13, 2017 19:42 [MG ZR] Licznik a raczej jego brak
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 Rok produkcji: 2003
Witam wszystkich, mam problem z licznikiem w naszym Mańku a mianowicie nie działa prędkościomierz. Wskazówki od temperatury, stan baku i obrotomierz działają, ale niestety nie widzę ile jadę Licznik był już wstawiony nowy, ale to tak nic nie dało... Może ktoś miał też taki problem?
Ostatnio zmieniony przez akbzdega Pią Sty 13, 2017 20:26, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sty 13, 2017 19:42 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Impulsator jest na górze skrzyni biegów od strony grodzi silnika i to raczej sprawdza sie pierwsze, a nie zmienia zegary
Tylko czy w MG ZR to prędkość nie jest pobierana z ABSu?
w r25 z 2001r. w dieslu predkosc pobierana jest z impulsatora na 100%, też w liczniku nie podkazywalo mi predkosci bo byla ulamana wtyczka, po wymianie wszystko smiga. ABS byl takze prawdopodobnie impulsator tez jest wazny.
Poza tym gdyby licznik pobieral predkosc z ABSu a jej nie pokazuje to nie powinna sie swiecic kontrolka ABS?
_________________ Najpierw Rover 25 2.0 iDT 2001r
Teraz MG ZR 105 2005r
Może i masz rację tylko że w moim zr jest taki problem że impulsatora od początku nie miałem i licznik działał mechanik zrobił mi regeneracje głowicy nowe dopychacze i rozrząd złożył wszystko do kupy i przestał działać ABS-y wymienilem bo padły elektryk mówił że może któryś kabel ale po sprawdzeniu każdego jednego wszystkie są dobre.. w tym tygodniu pojadę z nim do elektromechanika może on coś powie..
Do lifta szło z impulsatora, polifty już z ABS, tak dla jasności.
Jeśli mowa to ZR'ach to mylisz się. Mam ZR'a z 2003 przedlifta i jakoś prędkość mam z ABSu braną
Wystarczy jeden niesprawny i już nie ma prędkości na liczniku.
Kabelek za to jest do impulsatora ze z wtyczkiem i sie huśto nad skrzynio
[ Dodano: Wto Sty 17, 2017 21:10 ] akbzdega, sprawdź dobrze okablowanie i wtyczki na całej trasie, bo czujniki halla raczej się nie psują. Bardzo istotna jest też odległość czujnika od pierścienia ABSu.
Jak puści uchwyt kabelka to przeciera się od opony - szczególnie w tylnym kole.
Wyszarpane zęby pierścienia też będą wskazywały błąd ABSu i prędkości nie będzie.
I jeśli kontrolka ABSu się nie świeci (przy niesprawnych czujnikach) to zajrzałbym w zegary czy przypadkiem żarówka się nie przepaliła (lub ktoś mniej sprytny zakleił, wyjął abo co, bo nie umiał skasować błedu)
Pomógł: 142 razy Dołączył: 19 Mar 2009 Posty: 3960 Skąd: Pieszyce
Wysłany: Sro Sty 18, 2017 16:48
NoPE, co Ty chcesz udowodnić ? Mówię Ci że lift pierwszy był wykonany w 25 w 2003r, a Ty dalej swoje, zmieniono lampy na takie jak ma ZR, ponadto w dieslu poprawiono pompę boscha, ale tego nie widac
no i usunięto impulsator
w sumie to zaraz się okaże że w 2001 już nie było impulsatora
Chce udowodnić, że nie masz racji, a teraz próbujesz z tego wybrnąć. Nie pierwszy raz z resztą.
A R 25 jest od 99 roku więc nie wiem o jakich lampach z ZRa w ogóle piszesz.
Wysłany: Sro Sty 18, 2017 21:08
Słabisz? Jest takie słowo? R25 przeszedł mały lift w 2003 i po nim miał lampy takie jak ZR miał od początku prod. czyli czarne, taki z Ciebie ultras R/MG a nie wiedziałeś... Razem z liftem weszła np modernizacja pomp w dieslu, zapewne też parę innych drobnym modyfikacji np mechanicznych, możliwe że wtedy zastąpiono impulsator sygnałem z ABS .
Jak masz kogoś z dobrym skannerem Autocom, Delphi lub inne niech sprawdzi tobie odczyt czujników z ABS.
Warto by tez zobaczyć czy jakiegoś błędu nie ma w ECU lub jaka predkosc widzi ECU.
W Roverze były dwie wersje prędkości do licznika w Benzynie z impulsatory i z ABS. Dlatego niektórym np w przedlfitowej budzie liczniki po zmianie na liftowy licznik nie pokazywały prędkości.
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Wysłany: Czw Sty 19, 2017 10:15
NoPE, no to Ci nie idzie bo mam abs i impulsator ale ok jesteś MG guru, idź chłopie sobie znajdź jakąś rozrywkę bo naprawdę nudny się robisz
[ Dodano: Czw Sty 19, 2017 10:15 ] Remigiusz, a ELM nie odczytuje prędkości z ABS? bo jak tak to małym kosztem można by sprawdzi czy dobrze tą prędkość czujnik z ABS-u podaje dalej? nie wiem czy dobrze myślę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum