Wysłany: Nie Sty 15, 2017 10:35 [R75]Błąd kurtyny i czujnika - pomocy?
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1999
Witam,
Dzisiaj pierwszy raz czytałem błędy z mojego roverka, gdyż świeci się ciągle błąd poduszki...
TOAF pokazał 2 błedy:
- 9133 - czujnik boczny lewy: błąd wewnętrzny
- 9048 - obwód zapłonu IC2(kurtyna boczna, prawy przód) zbyt wysoka rezystancja
Szukałem na forum ale nie znalazłem podobnego tematu
Może ktoś ma jakiś pomysł o co chodzi lub miął podobny problem ?
Z góry dzieki za wszelkie podpowiedzi [/i]
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sty 15, 2017 10:35 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Błąd pierwszy pewnie związany z tym, że zgnił Ci czujnik uderzeniowy umieszczony pod wykładziną na wysokości słupka (tam gdzie pasy).
Błąd drugi dotyczy kurtyny prawej. Pytanie czy ona tam w ogóle jest? Może po jakimś dzwonie została odcięta i nieodłączona. Najszybciej sprawdzisz to odłączając kurtynę (fizycznie) nad nogami pasażera poszukaj oraz wykodowując ze sterownika.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Błąd pierwszy pewnie związany z tym, że zgnił Ci czujnik uderzeniowy umieszczony pod wykładziną na wysokości słupka (tam gdzie pasy).
Błąd drugi dotyczy kurtyny prawej. Pytanie czy ona tam w ogóle jest? Może po jakimś dzwonie została odcięta i nieodłączona. Najszybciej sprawdzisz to odłączając kurtynę (fizycznie) nad nogami pasażera poszukaj oraz wykodowując ze sterownika.
Czyli czujnik do wymiany?
A jakaś wieksza podpowiedź, jak odpiąć tą kurtynę ? Czy tam jest jakaś kostka do niej lub cokolwiek, gdyż nie wiem jak mam ją odłączyć fizycznie?
Dzięki za pomoc
Zapewne. Dostępny na allegro. Zdemontuj swój i po numerach dopasujesz.
AdiFiz napisał/a:
A jakaś wieksza podpowiedź, jak odpiąć tą kurtynę ? Czy tam jest jakaś kostka do niej lub cokolwiek, gdyż nie wiem jak mam ją odłączyć fizycznie?
Tak. Załączam obrazek. Na obrazku raczej lewa strona, ale jest analogicznie po prawej. Wtyczka żółta typu kapturek (C1703). Musisz odłączyć i wykodować.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Dzięki za podpowiedź !
Ale wczoraj demontowałem osłonę słupka od szyby i nie widzę tam żadnej kurtyny... Czy istnieje taka opcja że Komputer pokazuje błąd chodź kurtyny nie ma fizycznie w aucie?
Tak może tak być. Ale sprawdź czy kurtyna nie została wycięta po prostu, a kawałek instalacji został. Na początek wykoduj ją. Tylko ostrożnie wszystko rób i przede wszystkim zrób sobie backup.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum