Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Dziś rozmawiałem z kolegą który posiada BMW E38 i pochwalił się czujnikiem parkowania z przodu. Fajny bajer i teraz pytanie ma ktoś coś takiego w swoim R albo MG?
PDC z innego roverka byłoby najlepsze po nie chciałbym montować jakiejś chiny.
Ma ktoś pin out ze sterownika ?
tez myślę od jakiegoś czasu o tym. A czy nie było wersji oryginalnej na 8 czujników? W toafie cos takiego jest.
W każdym bądź razie dowiadywałem sie trochę o czujniki indukcyjne, koszty z alliexpres to ok 30 zl i nic nie widać, a wiele osób twierdzi ze działa.
A jesli zamontujesz zwykły to jak go chcesz uaktywniać? Te z allegro co maja 8 czujek to startują po wciśnięciu hamulca i sa aktywne przez pare sekund, chyba ze wykryją przeszkodę to dłużej a taki zwykły to trochę problem. Ewentualnie prosty układzik z arduino który zczyta prędkość ( w temacie o potrójnych kierunkach cos o tym jest) i wtedy mogło by dzialac zawsze przy prędkości powiedzmy 0-20km/h
dawidd, ciekawe jak dokładny jest taki czujnik z alledrogo
ja myślałem o montażu oryginalnego PDC z czujkami i zamontować przekaźnik czasowy po stopie
http://ase.hoste.pl/sklep...uzajacy-3spm150
tyle że denerwowałby mnie pierwszy sygnał kontrolny po włączeniu. nie pamiętam czy jest możliwość wyłączenia go w TOAF ie
[ Dodano: Wto Sty 31, 2017 23:40 ]
dla ścisłości jedno PDC już mam myślę o montażu drugiego tylko nie znam pin out-u ze sterownika
Na Ali wszystko jest dużo rzeczy już tam kupiłem ale jest problem z dostawą dosyć często. Bo nie raz paczka idzie 8 dni a bardzo często zdarza się że nawet 3 miesiące tyle chociaż że full refund dają bez problemu.
Ja z przodu mam jakiś tani chiński zestaw... i w sumie jest odłączony...
Jak tylko włączał się wiatrak chłodnicy czy wycieraczki to wszystko szalało i mnie to denerwowało.
Na Ali wszystko jest dużo rzeczy już tam kupiłem ale jest problem z dostawą dosyć często. Bo nie raz paczka idzie 8 dni a bardzo często zdarza się że nawet 3 miesiące tyle chociaż że full refund dają bez problemu.
A ja raz nie dostałem ani zasilaczy ani zwrotu kasy pomimo zapewnień ze pieniądze zostały zwrócone. Kwota byla nie wielka wiec dałem sobie spokój.
[ Dodano: Sro Lut 01, 2017 09:48 ] prebenny, pewnie z elektromagnetycznym tez może być problem tego samego typu. Ja zrezygnowałem z zakupu na przód tych dedykowanych na tył, bo nie do przyjęcia dla mnie jest pikanie przy uruchamianiu np po wciśnięciu hamulca, trzeba by to jakoś inaczej rozwiązać/ Z tego co pamietam te indukcyjne przy włączeniu tez wydaja jakieś krótkie dźwięki.
prebenny, a Twój chiński czujnik z przodu piszczal po włączeniu?
dawidd nie. On działał na zasadzie, że po wciśnięciu hamulca moduł działa 15 sekund (w ciszy) jak nie wykryje przeszkody, a jak wykryje to wtedy piszczy (i zasięg 80 cm, bo tylne mają zasięg bodajże 1.5 metra co z przodu to w korku pier*lca dostaniesz ).
Czwarty czujnik mam po prostu na 'sztukę' dla zachowania symetrii
Zasadniczo kupowałem po prostu żeby już mieć dziury w zderzaku (blacharz je zakładał przy okazji malowania) także jak mnie kiedyś najdzie to bez problemu już mogę kupić inne i bez zbędnej zabawy machnąć pod kolor i powinno być OK
Punx, myślę, że idąc za tematem mignięć kierunkowskazami można zrobic wskaźnik zapalających się diod za pomocą ardunio tylko trzeba by obadać i zaprogramować zapalanie się diod w zależności od odczytów pikadełek,
Tylko czy to jest odrębny układ moduł + czujniki + wyświetlacze, czy mimo wszystko komunikacja i funkcjonowanie przechodzi przez jakiś inny centralny moduł ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum