Wysłany: Sro Lut 01, 2017 15:53 [Rover 75] Nie działa ogrzewanie
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2001
Witajcie
Pojawił się problem z ogrzewaniem. Nie dmucha ciepłe powietrze tylko zimne, natomiast wskaźnik temperatury leci do samej góry i zapala się czerwoną kontrolka.
Płyn chłodzący jest.
Pojawił się również problem z jazdą na zimnym silniku. Odpala bez problemu i na wolnych obrotach chodzi spokojnie ale przy wciśnięciu gazu, obroty spadają i gaśnie. Później trudno go odpalic. Jak jest ciepły jedzie spokojnie i trzyma obroty.
Jakieś pomysły?
Dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez JAcullka Sro Lut 01, 2017 16:39, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lut 01, 2017 15:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Uwaga! Ten temat zostanie usunięty jeśli autor nie poprawi jego nazwy.
Na tym forum obowiązują ściśle określone zasady nazewnictwa tematów.
Proszę niezwłocznie zapoznać się z tym tematem
Aby zmienić nazwę tematu, autor musi w pierwszym poście użyć funkcji
Pod maską jak w każdym aucie
Po prawej stronie silnika nad 4tym cylindrem w głowicy jest przykrecony trójnik, w który jest wkrecony czujnik temperatury płynu chłodzącego. Jest z przodu więc dostęp elegancki, jak zdejmiesz z niego wtyczkę to na przekreconym kluczyku powinien się włączyć wentylator chłodnicy.
_________________ Jeżdżę spokojnie bo nie ma czym poszaleć
Bardziej mi to wygląda na brak obiegu wody. Coś się może przytkało? Albo zablokował się termostat?
Może coś z pompą wody, chociaż jak pasek nie zleciał, to raczej się kręci i prędzej by przeciekała niż przestała pompować.
Ja podziękuję
Nie wykluczone, że jakas bańka się zrobiła w ukladzie chlodzenia, wtedy dziwne i bardzo dziwne zachowania sie zdarzają. Nawet jeśli to nie jest przyczyną Twoich problemów, to jak w każdym przypadku problemów z chłodzeniem, może niebawem wyskoczyć.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum