Wysłany: Pon Lut 13, 2017 17:25 [R25] Problem z przepustnicą i pomoc przy wyborze świec ;)
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 2001
Witam, Rover''ka posiadam już ponad pół roku i ( prawie ) nic nie musiałem do tej pory robić , więc przymierzam się do wymiany świec zapłonowych i kieruje pytanie do was:
- Czy to prawda, że Rover 25 musi mieć platynowe świece ? W moim egzemplarzu zamontowałem ostatnio LPG dlatego chciałbym kupić świece, z którymi nie będzie problemów . Czy można polecić takie świece:
Cena dosyć przystępna, dlatego się do nich przymierzam.
- Czy przepustnice można jakoś przeczyścić, albo coś, bo ostatnio powoduje ona u mnie pewien dyskomfort A mianowicie gdy ruszam i delikatnie naciskam gaz to silnik wskakuje od razu na 3000 obr i wgląda to tak jakbym nie umiał ruszyć . Problem ten występuje od początku kiedy go kupiłem i jest to trochę nie wygodne... Powtarza się to raz na jakiś czas, ale ostatnio znacznie częściej...
P.S Dodałem nowy post, ponieważ w '' szukajce '' nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi na moje pytania
Pozdrawiam
_________________ Narodowi Brytyjczycy mnie irytują, najpierw wyśmiewali się z Rover"a, a teraz mówią
,że ich przemysł upadł.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lut 13, 2017 17:25 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
sebeks, Nie wolne obroty są w porządku, rano przy odpaleniu ( na ssaniu ) 1100-1200 obr, później opadają do poziumu 800-900 obr. Zakładam, że to przepustnica bo gdy ręcznie otwieram przepustnicę to przy delikatnym ruchu ręka jest lekki opór i od razu wskakuje na 2000-2500 obr, a droga od pedału do przepustnicy jest dosyć długa, więc przy ruszaniu wzrasta do 3000 obr
_________________ Narodowi Brytyjczycy mnie irytują, najpierw wyśmiewali się z Rover"a, a teraz mówią
,że ich przemysł upadł.
Masz plastikową czy metalową przepustnicę?
Ja polecam oryginalny BERU, są dość dobre i na gazie (ojciec ma Streetwise 1.4 w gazie i działa na nich świetnie). Co prawna ultra tanie nie są, ale je montuje się raz na kilka lat (ja moje mam 5 lat i nie wymagają wymiany).
robsson78, świece Bosch, które zamieściłem są platynowe, mają mały odstęp elektrod ( 0,6 mm) [ podobno gdy jest LPG powinien być mniejszy od normalnego ], a NGK nie , a naczytałem się gdzieś na forum, że w 25 mają być platynowe, dlatego nie wiem za bardzo co robić...
,że ich przemysł upadł.
Mój Rover 200 z identycznym (poza drobnymi szczegółami) silnikiem jak Twój - 1.6 16V - jest zasilany LPG i od prawie 30 tys km śmigają u mnie świece NGK właśnie takie jak podlinkował kolega. Tak, że mogę z czystym sumieniem polecić
Kable zapłonowe też mam NGK wcale nie dedykowane do LPG tylko zwyczajne.
A co do przepustnicy to jak Ci się przywiesza jak sugerują to wymień sobie na metalową i spokój - droga wcale nie jest.
seraph, po 2001r. są dwie cewki zapłonowe już na świecach, a przewody zapłonowe są króciutkie których praktycznie się nie wymienia.
Przepustnica także już powinna być metalowa, ale tutaj pewności akurat nie mam.
Wiem dlatego napisałem, że silniki różnią się drobnymi szczegółami, bo na rodzaj świec to nie wpływa. O kablach wspomniałem, bo jak świece są takie do LPG specjalne zamienniki.
seraph, przewody zapłonowe specjalne do LPG? Nic takiego nie istnieje... jeśli ktoś w opisie (nawet producent) tak pisze, to jest to pic na wodę...
Ja wiem . Widzę, że jednak dla bezpieczeństwa trzeba wszystko pisać kompletnie jednoznacznie Myślałem, że jak napiszę, że mam gaz to używanie "zwykłych" będzie dowodem na to, że w to nie wierzę.
Dzięki wszystkim, kupiłem świece NGK V-Line no.28 i jest wszystko pięknie . Samochód lepiej chodzi na gazie i jest zrywniejszy [ Co do świec platynowych, to się okazało, że były już zamontowane zwykłe ]
,że ich przemysł upadł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum