Wysłany: Pią Mar 17, 2017 12:52 [Polonez 1.6 16v 111km] Kilka pytań o rozrząd
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1996
Witam, jestem po zakupie silnika 1.6 16v do Poldorovera i mam z tym kilka pytań związanych.
1. W tym 1.6 jest autonapinacz i szerszy pasek 145 zębów. Nie wiem jaki jest rok produkcji tego silnika, zaznaczyłem przy zakładaniu tematu rok produkcji 1996 bo to rok produkcji Poldorovera. Czy mogę zastosować pasek 143 zęby i ręczny napinacz? Zakupiłem właśnie kiedyś taki pasek 143 zęby i napinacz ręczny z myślą o wymianie w 1.4 ale plany co do silnika się zmieniły. Czy koło zębate przy wale korbowym też muszę wymienić na jakieś węższe? Koło pasowe będę zakładał ze starego 1.4.
2. Porozbierałem trochę rozrząd i się chwilowo zgubiłem, pełen obrót wału to pół obrotu wałków, a dwa obroty wału to 360 st obrotu wałków. I teraz problem, skąd wiedzieć, czy obrócić wał o 360 stopni czy o 720 stopni żeby dobrze ustawić wałki? Czy ma to znaczenie? Nie chodzi o znaki, tylko o samo ustawienie wału korbowego względem wałków rozrządu.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Mar 17, 2017 12:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum