Ile ma lat ten mechanik bo wypowiada się jakby był mechanikiem starej daty, a oni ciężko przyswajają "nowe" (artek wkleiłem w 2003 roku wiadomości np. takie
polecam przeczytać sobie całość, tu mały wycinek
"Śruby długie wydłużają się po nagrzaniu silnika do normalnej temperatury pracy znacznie mniej niż łączone przez nie odlewy aluminiowe. Dlatego podczas montażu śruby te są dokręcane dosyć małym momentem, znacznie mniejszym niż w montażu konwencjonalnym. Po nagrzaniu silnika do normalnej temperatury pracy wzrasta siła docisku śrubami i wzajemny docisk części połączonych Ciągliwość w ramach sprężystości materiału śrub wystarcza dla skompensowania naprężeń, które mogą być wywołane dynamika pracy wewnętrznej silnika. Śruby przenoszą także wszelkie obciążenia spowodowane pulsacją ciśnienia i ruchem posuwisto-zwrotnym układu tłokowego. Skutkiem tego kadłub i głowica mogą być nieco lżejsze niż w przypadku, gdyby ich odlewy były narażone na przenoszenie wszystkich obciążeń. W silniku o konwencjonalnej budowie zbyt mocne dokręcenie śrub głowicy może spowodować poważne uszkodzenia. Konstrukcja silnika serii K wyklucza ten rodzaj uszkodzeń. Ponadto symetryczne rozłożenie śrub powoduje unikanie uszkodzeń, które wynikają z nierównomiernego rozmieszczenia obciążeń. Aluminium jest wrażliwe na asymetrię obciążeń, gdyż ma mały moduł sprężystości."
jeszcze jedna sprawa mnie męczy to prędkość narastania momentu przy dokręcaniu przez Was śrub, rozumiem po po stach wyżej, że przez obrócenie o drugie 180 stopni spowodowało wzrost siły z 50 Nm do 100Nm, to w/g mnie zbyt gwałtowny przyrost
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Na moje oko gość nie wie ile to 180°. Choć z ciekawości próbowałem kiedyś ile można dociągnąć te śruby, wykorzystując stare plus imadło i kilka dodatkowych elementów. Dokręcić do 100Nm nie było łatwo, nawet jeśli przekręcił 2 razy to mało prawdopodobny ten moment.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum