Wysłany: Czw Paź 22, 2015 22:37
nie ma problemu jak się jest w mieście np. Gliwicach, chociaż nie zawsze, bo są różne sytuacje , np sknerko kiedyś pisał " Mój robił podobne cuda jak mu akumulator wysiadał, i w końcu zdechł całkiem na ślubie kolegi przed kościołem."( nie wiem czy wiózł młodych ), bywa gorzej, bo nie ma taxi, a na pomoc assistance trzeba czekać kilka godzin i to w zimie. Były takie historie opisywane na forum, np. https://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=36712
Centra padła mi po 2 latach , nie ufam już tej firmie bo miałem przygody z ich aku wcześniej. Teraz władowałem YUASA 80Ah z serii 3000 tak jak katalog tej firmy przewiduje i najmniejszych problemów.
_________________ SAMOCHODY SIĘ NIE PSUJĄ , TO WŁAŚCICIELE O NIE ŹLE DBAJĄ
Ja już drugi rok śmigam na Jenox Gold 77Ah. Oczko cały czas zielone, odpala na dotyk, no i dałem za niego 240 złociszy. Jestem zadowolony, oby tak dalej.
_________________ Od 1996 roku Rover 416 Si
Od 2016 roku Rover 25 Lift
Ciekawi mnie panująca teoria ze alternator nie da sobie rady z aku większym niż 77Ah i aku będzie niedoładowany.
Niecały rok temu kupowałem 2 akumulatory do innego auta, wg producenta powinno być:
po lewej: AGM 12V 92Ah 520A DIN/860A
po prawej: SLA 12V 61Ah 330A DIN/540A
Pojechałem do sklepu zajmującego się sprzedażą TYLKO akumulatorów, sprzedawca zaproponował mi:
VARTA START-STOP PLUS G14 SILVER AGM 12V 95Ah 850A
oraz
BANNER POWER BULL 12V/95Ah
Twierdząc ze spokojnie alternator da sobie z nimi rade mimo ze pojemności będą większe. Jeżdżę głownie po mieście (70%) i wszystko OK, ani razu nie było problemu.
Rok wcześniej do 75 kupiłem Jenox'a 77 Gold i ten w ciągu roku przy tych samych trasach już 4x był ładowany bo zdychał.
Alternator sprawdzony ładuje idealnie, nic prądu nie kradnie ... dowiedziałem się ze taki stan rzeczy jak u mnie nie nadaje się do reklamacji bo producent jej nie uzna ... elektrolit czysty, aq wstaje i ładuje się poprawnie, po prostu R75 to specyficzne auto
Witam,
od 6 lat i 4 miesięcy posiadam akumulator Centra Futura 77Ah 760A CA770.
Brak problemów z użytkowaniem. Pali bezproblemowo.
Ładuję go dwa razy w roku. Jeżdżę przeważnie wkoło komina.
Samochód wieczorem wstawiam do garażu.
Cieszy mnie tylko fakt, iż nie przytrafiła mi się sytuacja serwisowania tego akumulatora.
Serwis mają fatalny - 99% odrzucanych gwarancji.
Jestem zadowolony z tego aq.
Ktoś wcześniej pisał, że nie zmieści się ten akumulator do skrzynki.
Oczywiście mieści się bez problemu, pokrywę mam normalnie zamkniętą.
Pozdrawiam
Adrian
Polecam Autopart Galaxy 88Ah
Mam go 3 lata. Kręci jak szalony, a łatwo u mnie nie ma. Auto nie garażowane i Webasto regularnie w zimie używane. Nie doładowywałem go i nigdy mnie nie zawiódł.
Poprzednio miałem Bosch i Vartę. Bez porównania, w zimę zdążało sę, że Webasto je wykańczało. Wmawiałem sobie, że mają ciężkie warunki i tak musi być. Kupiłem Autopart jak pan z agrosklepu powiedział, że rolnicy tylko na tym jeżdżą bo inne nie dają rady. Przekonałem się sam i wyleczyłem się z niby markowych akumulatorów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum