Wysłany: Nie Cze 11, 2017 09:04 [Tarczobęben sposób na wyjęcie go??]
Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2005
Witam Was.
Wczoraj podejmowalem się wymiany łożyska na tylnej osi.
Utknąłem niestety na odkręcaniu śruby mocującej tarczobęben ( trx 45 )
w ktorej wyjechał się gwint i nie jest juz możliwe odkręcenie pasującym torxem.
Juz wczesniej lekko wyjechana byla ta śruba a ja ją dobiłem, przez to teraz tez nie jestem pewny czy dobrze to wykonywałem, czyli że nie poluźniłem gdzieś czegoś albo ze w przeciwnym kierunku powinienem odkrecac, niewiem..
Pytania moje są takie :
Czy na odkręcanie tej śruby jest jakis nietypowy sposob czy poprostu odkręcamy jak każdą inną, oraz czy macie sposób na to jak odkręcic taką zniszczoną już śrubę, pozdrawiam.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Cze 11, 2017 09:04 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
lArkadio89 ! Ten temat zostanie usunięty jeśli nie poprawisz jego nazwy.
Na tym forum obowiązują ściśle określone zasady nazewnictwa tematów.
Proszę niezwłocznie zapoznać się z tym tematem
Aby zmienić nazwę tematu, musisz w pierwszym poście użyć funkcji
Jest jeszcze prostszy sposób- wiertarka.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
U mnie wiertarka sobie nie radziła a nie chciałem rozwalić gniazda.
Co do śruby to nie wkręcaj jej z dużą siłą. Ona ma być przykręcona momentem 20 nm - to jest tylko śruba montażowa żeby tarcza/tarczobęben się nie przesuwał przy zakładaniu koła.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Kwi 2010 Posty: 208 Skąd: Jastrzębie Z
Wysłany: Nie Cze 11, 2017 21:39
U mnie wykręcanie torxami z marketu nic nie dało, bo też miałem wyrobioną gwiazkę w śrubie. Mechanik z porządnymi kluczami odkręcił bez problemu. Zawsze jeszcze można nawiercić i spróbować użyć "wykrętaka" do urwanych śrub (tego z odwrotnym gwintem)
_________________ teraz 75 cdt, wcześniej 216 SE i 214 Si może kiedyś jagular...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum