Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Witam wszystkich,
Szukałem konkretnych informacji w necie i na forum, ale niestety nie znalazłem tego, czego szukałem.
Mam do wymiany zawieszenie z przodu (o tulejach już na przeglądzie 9 miesięcy temu powiedzieli), bo stuka puka, każda dziura to ból i j*bnięcie, a z prawej strony nad kołem gdzieś olej cieknie.
Mechanik mi podał wycenę wymiany przedniego zawieszenia, ~1500zł z robocizną bez wahaczy i do max 2500zl z robocizną z wahaczami.
Kompletnie się nie znam i nie orientuję co dokładnie tam jest do wymiany, ale mam wrażenie, że to trochę dużo. Czy ktoś z was miał może podobną sytuację? Jaki mniej więcej powinien być koszt naprawy/wymiany?
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lip 03, 2017 13:56 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Teoretycznie powinieneś wymienić parami...
Wyszlo by:
- amortyzatory
- laczniki stabilizatora 50-60 zl para
- tuleje tylne wahaczy przednich okolo 150 zl para z PU
To takie minimum z tego co piszesz.
Końcówki drążków kierowniczych tez pewnie 100-120 za pare.
- amortyzatory
- laczniki stabilizatora 50-60 zl para
- tuleje tylne wahaczy przednich okolo 150 zl para z PU
To takie minimum z tego co piszesz.
Końcówki drążków kierowniczych tez pewnie 100-120 za pare.
Robota nie jest jakas uciazliwa
Amortyzatory widzę średnio to tak 300zł jeden. Czyli sumarycznie powinno wyjść powiedzmy 1000zł za te części + robocizna, z tego co liczę.
No robocizna 500 hmm nie tak zle, sam taniej bym tego nie robił, trzeba wytargać amortyzator, do tulei trzeba wyciągnąć wahacz.
Jak Ci wycena nie pasuje, to spytaj co chca wymienić i ile za sama robotę, wtedy policzysz sobie ceny części.
Wątpię żeby chcieli montować sami z siebie tuleje z PU. Części zawsze możesz kupic sam wiesz wtedy ze nie kantuja na cenach części. I placisz im tylko za robociznę.
No robocizna 500 hmm nie tak zle, sam taniej bym tego nie robił, trzeba wytargać amortyzator, do tulei trzeba wyciągnąć wahacz.
Jak Ci wycena nie pasuje, to spytaj co chca wymienić i ile za sama robotę, wtedy policzysz sobie ceny części.
Wątpię żeby chcieli montować sami z siebie tuleje z PU. Części zawsze możesz kupic sam wiesz wtedy ze nie kantuja na cenach części. I placisz im tylko za robociznę.
Właśnie tak zrobiłem, poprosiłem o listę części, które chcą wymienić i ceny bez robocizny, żeby ewentualnie sam móc porównać i zdecydować do tego podejść.
OK, dzięki za odpowiedź, myślę, że wiem już co chciałem wiedzieć
Witam. Mechanik wymienił mi łącznik stabilizatora prawy przód oraz tuleja wahacza również prawy koszt naprawy 400 zl. Niby 270 zl części plus 130 naprawa co myślicie ?
Jakiś rok może dwa temu wymieniał też zawieszenie ale z wahaczem z tulejami itp wtedy było 900 zl
Łącznik kosztuje kilkadziesiąt zł a tuleja porządna 100 z kawalkiem więc sobie policz ile ci naliczył marży masaka to jakiś złodziej a nie mechanik zobacz sobie ceny na alledrogo
Racja, skosił jak za zboże, cena absurdalnie wysoka.
Jeszcze zależy czy wymienił samą tuleję - cena pewnie około 50 zł, czy całe mocowanie z tuleją - wtedy około 100 zł.
Łącznik około 25 - 35 zł.
A robota.. cóż mieszkam w bloku i pomimo wszystko wymieniam części sam. Wymieniałem w/w części i robota prosta, tylko trochę czasu trzeba poświęcić. Mechanik pewnie poświęcił na to max godzinę i się ozłocił twoimi pieniędzmi.
Przykre że niektórzy mechanicy tak oszukują ludzi.
U mnie mechanik za wymianę 2 tulejek przednich bierze ode mnie 100zł, jak wymieniałem wahacze i tulejki to wziął 120, cena taka że samemu się nie chce grzebać na podwórku.
No więc pisze tutaj bo to cena jest zbyt wysoka wcześniej patrzyłem co ile kosztuje i za te części co mi wymienił dał bym na allegro 100 max 150 zł. Byłem zdziwiony i zapytałem ile części i ile robocizna 270 części i 130 robota. Dodał że tuleje mam mocniejszą z górnej polkiale to i tak ceny z ... oczywiście rachunku nie dostałem za części
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum