Wysłany: Pon Mar 16, 2015 21:59 [R75 2.5 V6 99] Stukanie na zimnym + opinia o aucie
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 1999
Cześć
Próbowałem się coś dowiedzieć o bolączkach tego silnika, ale tematy są stare i nie wiele z nich się dowiedziałem.
Jak dobrze doczytałem to ten silnik 2.5 V6 ma hydrauliczne kasowanie luzu zaworowego i w tym bym upatrywał przyczyny stukania. Dobrze by było bo dość łatwo to naprawić, ale może są jakieś inne typowe usterki które mogą powodować stukanie na zimnym z chyba góry silnika (ciężko określić miejsce stukania)
Poza tym auto w stanie technicznym i wizualnym świetnym, przebieg 177kkm potwierdzony książką i rożnymi fakturami.
Mam prośbę, czy możecie coś powiedzieć o tym samochodzie na podstawie zdjęć, niestety mam tylko takie 3 dość słabe. Czy da się to sprzedać u nas w PL i nie stracić, o na pewno Rover nie zagrzeje u nas miejsca.
Z góry dzięki za wszystkie sugestie
Ostatnio zmieniony przez swital Pon Mar 30, 2015 13:47, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Mar 16, 2015 21:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
To nie sprzęgło, wciskanie nic nie zmienia. Puka na zimnym przez ok. 2 min i cichnie. Olej nie wygląda jak kisiel, castrol 5W40 jest zalany, ale może zakleiło jakimś cudem popychacze.
Ja uważam że castrol to lipa, jeździłem na motulu było cicho, mechanik zalał castrola zaczęły stukać popychacze przez ok 60sek po odpaleniu potem cichły. Teraz jeżdżę na valvoline max file i jest cicho.
Ile km zrobione jest od wymiany oleju? Może nie wyglądać źle ale może być już stary i przepracowany i wymiana może pomóc.
_________________ Jeżdżę spokojnie bo nie ma czym poszaleć
Wysłany: Sro Lip 26, 2017 08:15 Stukanie ,pukanie po odpaleniu
Witam Panowie
Moje MG zaczyna wchodzić w etap trudnej miłości.
Po odpaleniu stuka mi w okolicach Vis lub alternatora.Jak zwiększam obroty stukanie się narasta!
Zjawisko nasila się po wymianie oleju na Liqui Moly MoS2 Leichtlauf 10W40 wcześniej śmigał na Mobil 5w40 ,ale przed wymianą zaczęło sporadycznie po odpaleniu stukać więc zalałem nowy zestaw czyli wcześniej wspomniany olej Liqui Moly MoS2 Leichtlauf 10W40 plus dodatek do popychaczy Liqui Moly.
Teraz jestem załamany bo auto chodzi jak disel po każdym odpaleniu.Po 3min ustaje stukanie i silnik chodzi aksamitnie.
Poproszę o propozycje
Może agresywne płukanie i powrót do 5W-40
Przebieg 235 000.
Rozrząd wymieniany przy 149 000 .
Mogę wieczorem dodać film.
Myślałem jeszcze o popychaczach i mam cichą nadzieję że po powrocie na olej 5W40 pukanie stukanie ustanie ale zobaczymy.Dziś ożywiłem 2 visy i trochę inaczej pracuje i chack engine znikną.Zobaczymy bo stało się to nagle a wcześniej silnik pracował super a po wymianie oleju i cewki dramat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum