Wysłany: Sro Sie 16, 2017 07:33 [Freelander] Problem z hamowaniem - twardy pedał.
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1998
Ostatnio dotknął mnie dziwny problem z hamowaniem. Przy prędkościach do około 100km/h problem nie występuje, a hamulce jak brzytwa.
Jednak powyżej 100km/h przy próbie hamowania pedał hamulca jest twardy i trzeba z nim walczyć żeby zahamować :-(
Ponadto czuć pod nogą tak jakby pojedyncze odbicie pedału, coś jakby ABS.
Mechanik twierdzi, że z podciśnieniem jest wszystko OK, serwo wg niego też jest w porządku.
Macie jakiś pomysł?
SPAMU¦
Wysłany: Sro Sie 16, 2017 07:33 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
a to jest europa czy przekładka? bo to też istotne przy hamulcach
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Tak myślałem. Tam możesz mieć wszystko sprawdź stan przewodów hamulcowych w komorze silnika i elektryki pompy ABS. Ale i tak podejrzewam serwo do wymiany choć kto wie co rzeźbili z prądami (w sensie kablami) od ABS.
MG TF 160 srebrny pocisk
[ Dodano: Sro Sie 23, 2017 20:54 ]
Hej,
W końcu znalazłem trochę czasu żeby to wszystko pooglądać.
Faktycznie przewody hamulcowe do serwa są miedziane. Miedziane są odcinki położone przy grodzi odgradzającej kabinę, reszta wygląda na oryginalne. W międzyczasie zadzwoniłem do 3 mechaników i wszyscy orzekli, że robią miedziane. Tylko jeden stwierdził, że lepiej stalowo-niklowe czy coś takiego.
Czy ta miedź faktycznie taka zła?
MG TF 160 srebrny pocisk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum