Odkopię temat. Zamierzam wymienić filtr kabinowy w swoim R75. Mam tylko pytanie: jakie on konkretnie musi mieć wymiary? W necie są różne filtry niby pasujące do tego samochodu, ale różnica wynosi czasem 2-3 cm na wymiar.
R75 z 2002 r. Silnika to zamulator 1.8 120 KM (jeśli to ma znaczenie).
ja od 11 lat kupuje harta z weglem i jest Ok bierz z węglem bo nawet jak jest wilgotny od wody w podszybiu to nie śmierdzi
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Kupuj najlepiej węglowy. Przy okazji jak już dobierasz się do podszybia: usunięcie z odpływu poniżej filtra wszystkich liści i tego wszystkiego co się tam nazbierało mile widziane .
_________________ Kontakt: 780177880 email wiadomość nadmiarowe części, gadżety i akcesoria do Rovera 75 i MG
Wrócę jeszcze do sprawy z tym filtrem. Bo są dwa: odpowiedniki Filtrona K1145 i K1145A. Oba niby pasują do wszystkich R75, ale różnią się nieco wymiarami. Ponieważ to ten sam producent, raczej chyba nie chodzi o uszczelkę.
Na stronie Filtrona podane są rozmiary:
K1145: 396.5 x 275 x 33 mm
i odpowiednik Harta (ten ma 376 x 246 x 27 mm)
http://www.tomczesci.pl/i...ver-75-hart.htm
K1145A: 388 x 275 x 30 mm
i odpowiednik Harta:
http://www.tomczesci.pl/i...er-75-mg-zt.htm
Pytanie, czy te w sumie nieduże różnice mają znaczenie? I jak sprawdzić, który powinienem założyć (jakiś inny sposób niż wybebeszenie wszystkiego, zmierzenie filtra, zmontowanie i wybebeszenie ponowne przy zakładaniu nowego)?
Seblit, zawsze brałem pierwsze lepsze filtry, jakie były. Nie bawię się w żaden węgiel aktywny tylko najtaniej jak się da, a za to częściej. Z tego względu nigdy też nie zwracałem uwagi na wymiary. Owszem, jakieś tam drobne różnice były. Ale jeden filtr może mieć np. płaską krawędź boczną, wsuwaną do obudowy, a drugi kryzę. Ta zaś się nie wsuwa, lecz opiera. W efekcie filtr dalej pasuje do gniazda tak samo, ale fizycznie ma większy wymiar - przez tę dodatkową część poza slotem.
I tak filtr trudno się wkłada, więc w sumie wszystko jedno.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum