Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Witam,
Od niedawna jestem (jeszcze) szczęśliwym nabywcą Roverka, no i oczywiście od razu chcę pogrzebać toaf'em i o ile to możliwe, zrobić mu chip tuning.
Odpowiedni kabelek już do mnie jedzie, toaf ściągnięty i czeka na moment, gdy pod ręką będę miał laptopa z Windowsem (niestety, mam na laptopie tylko Linuksa).
No i generalnie, zanim zasiądę do operacji mam pytanie - do kogo się zwrócić w sprawie "wkładu" do chip tuninu? Jaką kwotę potrzebuję wyasygnować?
I pytanie dodatkowe - od kupna mam informację o awarii poduszki, niestety nie mam wiedzy, czy faktycznie jest uszkodzona (użyta?), czy to tylko jakaś popierdółka... Jak można to sprawdzić?
SPAMU¦
Wysłany: Wto Wrz 26, 2017 15:41 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Poduszki sprawdzisz Toafem, najczęściej winne są kostki pod siedzeniami (brak styku). Wsadź łapki pod fotele, rozłącz i złącz niebieskie kostki, może pomoże.
Co do chipa to bez opłaty można podnieść, jest opcja w toafie a jeżeli to za mało to kontaktuj się z MaRkIeM wszechomogącym https://forum.roverki.eu/profile.php?mode=viewprofile&u=2649
_________________ Jeżdżę spokojnie bo nie ma czym poszaleć
a nie prosciej VirtualBox ? ( przynajmniej z tego co pamietam, tak dzialalo to pod Linuxem )
Było by lepiej, ale po pierwsze nie mam wolnej licencji na Win (a nie chcę piratów - już raz miałem wizytę "smutnych panów i zabrane kompy, na szczęście zgodnie z faktami nic nie znaleziono), a po drugie - ten laptop raczej "biednie" by ciągnął Win na wirtualce...
Edit:
Właśnie zdałem sobie sprawę, że ten laptop ma licencję na Win7 64bit, tylko zainstalowałem tam Linuksa, bo działa znacznie sprawniej
Sorry za offtop ale jak dokładnie wyglądała wizyta smutnych panów ? Kto to dokładnie był ?
Tradycyjnie, pukanie o 6 rano do drzwi, po otwarciu jeden z trzech gentelmanów pokazał nakaz zajęcia komputerów. Zapytali się, czy wydam sam, czy mają to zrobić na siłę (ale w bardzo grzecznej formie to pytanie było). Zabrali dwie stacjonarki i wspomnianego laptopa.
Dowiedziałem się, że mam dwa wyjścia: przyjść osobiście za kilka dni i rzeczoznawca przy mnie sprawdzi dyski w komputerach lub pojadą kompy do laboratorium i będzie to trwało miesiącami. Wybrałem oczywiście pierwsze wyjście i po ok. tygodniu dostałem telefon że są gotowi.
Kilka godzin szperania po dyskach za pomocą specjalnego urządzenia i dostałem sprzęt z powrotem.
A co to za "służby" ? Policja ?
Szukali na pałę czy konkretnego oprogramowania ?
Myślisz że ktoś się podjebał czy po prostu wyrywkowo padło na Ciebie ?
Tak, to była Policja, a szukali Embercadero RAD Studio, które rzekomo ściągnąłem rok wcześniej z jakiejś strony z torrentami.. Tylko, że rok wcześniej ja nie mieszkałem pod tym adresem (a w tym mieszkaniu ktoś miał ten adres IP wtedy).
W sumie, to nieporozumienie i w dodatku zbieg okoliczności, bo ja też jestem programistą, aczkolwiek nie w Delphi.
To jakaś dziwna akcja. Chyba, że było podejrzenie o materiały pedofiliskie. Generalnie panowie z BSA potrafią się najpierw zaanonsować i to tylko jak jest podejrzenie lub doniesienie o fakcie używania nielegalnego oprogramowania. Głównie biurowe i operacyjne. Wtedy przychodzą i sprawdzają komputery pod kątem nielegalnego oprogramowania. Jeśli takie znajdą, faktycznie komputery są zabierane. To tak w skrócie
A wracając do meritum. Moc podniesiesz sobie z CDT do CDTi programem. Ja bym jednak najpierw polecał przeskanować auto pod kątem błędów, naprawić ew. usterki zwłaszcza w silniku. Na koniec sprawdziłbym wskazania (czujniki, wtryski, etc.). Potem można kombinować z mocą.
Co do poduszek. Można szukać wszystkiego, ale szybciej będzie otrzymać raport z programu.
Pozdrawiam,
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Dzisiaj planuję się podczepić z laptopem, odczytać i spisać co się da z samochodu.
Później postaram się to zanalizować, zależnie od tego, co wykaże odczyt.
Dla potomności - jeżeli ktoś próbuje na laptopie z Linuksem, to proponuję użyć VirtaulBox'a, pod wine niestety nie wykrywa COM'a (pomimo podlinkowania), podejrzewam, że to kwestia sterowników.
Na części dystrybucji może być konieczne wywalenie usługi brltty - blokuje ona utworzenie /dev/ttyUSB
Co do samego badania, to chętnie wyślę plik raportu skanu auta do kogoś mądrzejszego
Natomiast niestety nie udało się skasować błędów SRS, choć w sumie są to głównie błędy typu "resistantion to low"...
Dodatkowo zgrałem też raport silnika oraz ECU, SRS i IPK.
Czy wgrywanie nowej mapy silnika trwa tyle samo, co zgranie kompletnego raportu? Czy też zmieniane są tylko poszczególne wartości?
Ostatnio zmieniony przez krzyszp Sro Wrz 27, 2017 23:20, w całości zmieniany 1 raz
krzyszp, a sprawdziłeś w pierwszej kolejności wtyczki pod fotelem (żółte i niebieskie, każda 2 piny). Po latach wyrabiają się, przez co tracą połączenie. Początkowo błąd poduszek zwalczałem pryskając w nie kontaktem, ale było to wyłącznie przedłużanie agonii. Ostatecznie obciąłem je i zamieniłem na pozłacane, izolowane konektory z przedłużką przewodów. Nic się już nie świeci.
Nie sprawdzałem jeszcze, ale jutro na pewno się tym zajmę.
Generalnie, zrobiłem tylko próby czy mi pójdzie Toaf przez wirtualkę i czy prawidłowo się komunikuje...
Zapomniałem jeszcze dodać, że w VB trzeba dodać port COM w ustawieniu maszyny wirtualnej ze ścieżką do /dev/ttyUSB0
Ja tu nie widzę błędu w SRS
Widzę natomiast, że już jakiś chiptuning się chyba odbył bo rozpięło CAN w ABS.
Skasuj błędy teraz i po tygodniu sprawdź ponownie
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum