W przypadku silników serii K montowanych w modelach 25/45/75 pasek należy zmieniać co 6 lat lub 150 tys. km.
Ja na Twoim miejscu wraz z paskiem rozrządu wymienił był napinacz paska, pompę wody i uszczelniacz wałka rozrządu.
Koszty wahają się w granicach 600zł z robocizną.
Rok temu wymieniałem u siebie i za części zapłaciłem 350zł, a robocizna za free bo warsztat znajomego
Ja przy wymianie usłyszałem od mechanika, że góra to 90-100 tys.
Koszt 950 zł łącznie z wymianą płynu chłodniczego, pompa wody też oraz wymiana pocących się uszczelek.
_________________ Andrzej
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Sro Lut 09, 2011 21:19
bartek-mrc napisał/a:
Witam,
W przypadku silników serii K montowanych w modelach 25/45/75 pasek należy zmieniać co 6 lat lub 150 tys. km.
Hmmm... a skąd takie info? Mnie zawsze uczono 100kkm lub co 5 lat.
Jak rozumiem w R200 (1.4 16v) z 99r. wymienia się co 100kkm (lub 5 lat) a w 25 1.4 16v z 2000r wymienia się co 150? A czym się różnią?
Muszę jeszcze tylko sprawdzić, kiedy był wymieniany, bo patrząc po przebiegu od ostatniej wymiany, to jeszcze raz tyle mogę na nim pośmigać:)
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Czw Lut 10, 2011 11:20
Tomi napisał/a:
Hmmm... kto to napisał i na jakiej podstawie?
"Dodano:
wtorek, 30 listopada 1999"
Swoją drogą data jest bardzo ciekawa. Jak sięgam pamięcią, Klub zaczął się "formalizować" pod koniec 2000 roku. Strona internetowa zaczęła działać chyba pod koniec 2001 lub 2002. Więc kto i gdzie umieścił taką informację w 1999 roku?
U mnie właśnie czeka wymiana uszczelniacza walka rozrządu... Zrobiło się tlusto w okolo. Przy okazji wymienię pasek i napinacz. Coś jeszcze radzicie? 11 000 km temu była uszczelka pod głowica robiona i głowica planowana. Samochód ma dopiero przebieg 92 000 km (na 100% nie kręcony bo mój ex odkupił go od klienta, który u niego w pracy serwisowal cały czas auto).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum