Pomógł: 6 razy Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 344 Skąd: Mazury
Wysłany: Pon Lis 20, 2017 08:00
Ja też mam stację 2 din i przymierzam się do zestawu kamerki na wifi coś takiego https://www.aliexpress.co...2795777197.html . Kolega ma taką założoną w Mercedesie i działa to bardzo fajnie. Plus taki że nie trzeba kabli ciągnąć a montaż banalnie prosty.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lis 20, 2017 08:00 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Punx, jak włączam bieg wsteczny to ekran robi się automatycznie czarny, więc czyta z komputera.
marcin.misek, lepiej pociągnąć kabel sufitem czy podłogą?
dawidd, nie wiedziałem, że do kamery cofania musi być specjalny kabel, myślałem, że wystarczy kawałek drucika Pomyślałem, że skoro w bagażniku były montowane tunery TV, navi, subwofery to może dałoby się któryś z tych przewodów wykorzystać, bo w końcu biegną w kierunku radia. Jakieś tam wiązki w bagażniku mam tylko nie wiem jakie.
pablo, jakie są opóźnienia w odbiorze? Nie wyskoczy błąd przepalonej żarówki po podłączeniu tego pod światła?
Punx, jak włączam bieg wsteczny to ekran robi się automatycznie czarny, więc czyta z komputera.
Jak podłączysz tam jakiś sygnał na kabel od kamery cofania w radiu to bedzie obraz i nie bierze tego z kompa tylko z kabla od wstecznego bo taki jest chyba w wiazce doprowadzony
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
mam bezprzewodową w dwóch autach bo we Freelu też założyłem ale tam mam moduł w klamce tylnych drzwi i blacha drzwi czasem powoduje że delikatnie śnieży obraz (moduł praktycznie jest na zewnątrz auta) ale nie ma tragedii. Jak dopadnę dobre kamery to co najmniej jeszcze w dwóch R75 to założę albo i w trzecim bo też jest chętny.
MG TF 160 srebrny pocisk
chciałbym taką jak mam ale ich nie ma w PL, są podobne ale bez diod IR a te diody są bardzo pomocne. W ramce ja bym nie montował bo i tak trzeba dziurę wiercić do kabli a w blendzie jest miejsce na wywiercenie dziury bo fabrycznie bywały kamery właśnie tak montowane i jest to szczelne woda się nie dostaje itd. Kamerki w ramce tablicy, przynajmniej te co widziałem, są ogólnie kiepskie poza tym. tu masz linki do kamer i transmitera http://allegro.pl/modul-b...6242331006.html http://allegro.pl/kolorow...6671185096.html http://allegro.pl/einpart...6566861648.html http://allegro.pl/kolorow...6999726287.html
Te wpuszczane sa najbardziej porzadne ale nie ma z IR ta co wrzuciłem jeździ w jednej 75 i gość nie narzeka bo światła cofania doświetlają.
MG TF 160 srebrny pocisk
tak i u nich kupiłem. Nie miej jednak nadziei jak zadzwonisz do nich to ci powiedzą że nie maja i jest błąd na stronie taki stan jest już od czerwca tego roku.
MG TF 160 srebrny pocisk
A mnie ostatnio zastanawia coś takiego.
Da się kupić kamery tak zwane 360 stopni do samochodu. Tego typu rzeczy fabrycznie montowane są obecnie w nowych samochodach. W zestawie jest kamera przednia, tylna i dwie boczne. W zależności od tego co się kupi, na wyświetlaczu może pokazać się obraz w różny sposób, ale zawsze mamy płaski widok dookoła całego samochodu, a dodatkowo albo widok z danej kamery bezpośrednio, albo też taki widok jakby 3D, gdzie widać nasz samochód pod kątem jak w jakiejś grze komputerowej i świat dookoła niego.
Co mnie trapi - załóżmy że mam w aucie kupione wcześniej radio z nawigacją, takie z dużym wyświetlaczem i systemem Android zamontowane w miejscu fabrycznego radia. Jak dodam te kamery, to jak to wszystko się dogada, to znaczy w jaki sposób będzie się dało wybierać, czy chcę cały czas (niezależnie od kierunku jazdy) oglądać na ekranie widoki z tych kamer, czy też po prostu obsługiwać radio i wszystkie dostępne w nim funkcje? Da się to w ogóle ze sobą połączyć? Czy też trzeba to traktować jako dwie niezależne rzeczy?
Przy systemie 360 trzeba jeszcze te kamerki zamontować tak żeby to jakoś wyglądało... Boczne kamerki można schować pod lusterkami przednią na grillu.
Zazwyczaj w zestawie z tymi 4 kamerami jest "magiczna skrzyneczka" do której podłączane są kamery. Dopiero ona jest podłączana do stacji multimedialnej/ wyświetlacza.
W zestawie jest sterowanie np. pilotem bezprzewodowym lub przewodowym. Wtedy stacja multimedialna służy raczej tylko jako wyświetlacz.
Jest sporo różnych rozwiązań. Jak znajdę jakieś sensowny i estetyczny system to sobie coś takiego zamontuje w drugim wozie i oczywiście umieszczę tu mały tutorialek
_________________ Kontakt: 780177880 email wiadomość nadmiarowe części, gadżety i akcesoria do Rovera 75 i MG
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum