Wysłany: Sob Mar 17, 2018 12:35 [R75] Kolejne wycieki oleju
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Witam
Zacznę od opisu problemu: Jakieś 2 tygodnie temu gdy zaczęły się mrozy po -10,-15 jechałem krótki odcinek,na światłach zauważyłem że pedał gazu jest do końca opadnięty oczywiste jest to że obroty wskoczyły na 5-6k. Następnego ranka wszystko było w porządku.
Po kilku dniach zauważyłem że powoli ucieka mi olej
Nie wiem czy to ^^ miało związek z wyciekiem ale u mechanika zawyżyliśmy że nie ma uszczelniacza, od dołu cały silnik był w oleju .Mechanik stwierdził że Ci co robili uszczelki pod głowicą nie dokładnie go wcisnęli.
Samochód został naprawiony ,żadnych wycieków nie było
Wczoraj padał deszcz ze śniegiem,w nocy to wszystko zamarzło. Odpaliłem silnik dzisiaj około południa i zająłem się skrobaniem szyb. Po około 4-5 minutach była plama na ziemi. Podejrzewam że wyciekło prawie wszystko w dosyć krótkim czasie. Otworzyłem maskę , bagnet był 'wypchnięty do góry o co najmniej kilka cm. Prawa strona od góry jest cała w oleju.
Wiem że dosyć kiepsko jest to ocenić patrząc na to co napisałem ale może ktoś będzie wiedział o co chodzi i chociaż w małym stopniu mi pomoże.
Dziękuje za każdą pomoc
SPAMU¦
Wysłany: Sob Mar 17, 2018 12:35 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
jeżeli wypycha bagnet oleju to masz zamrożona odmę, odpowietrzenie skrzyni korbowej. Nie mam V-ki tylko klekota wiec dokładnie nie podpowiem gdzie szukać ale jak ogrzejesz auto to usterka najprawdopodobniej sama minie, co nie zmienia faktu ze lepiej to odetkać
Uszczelniacze zazwyczaj wywalało jeśli odma była zapchana.
[ Dodano: Sob Mar 17, 2018 13:31 ]
dawidd napisał/a:
jeżeli wypycha bagnet oleju to masz zamrożona odmę, odpowietrzenie skrzyni korbowej. Nie mam V-ki tylko klekota wiec dokładnie nie podpowiem gdzie szukać ale jak ogrzejesz auto to usterka najprawdopodobniej sama minie, co nie zmienia faktu ze lepiej to odetkać
2s szybciej dodam jeszcze, że wątpie aby czysta odma zamarzła raczej mechanik wymieniający uszczelkę nie przyłożył się.
Wysłany: Sob Mar 17, 2018 15:00
Trzeba wyczyścić oba przewody ( gruby i cienki ) odpowietrzające skrzynię korbową oraz dolot z przepustnicą , przetkać gniazda tych przewodów w silniku. Najlepszym wyjściem jest założenie odolejacza/separatora , może na przewody otuliny izolacyjnej , a pokrywa osłaniająca na silniku jest ?. Przy wymianie oleju powinno się te przewody , gniazda i dolot czyścić.
https://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=61589
Jechałem dzisiaj do mechanika , wszystko wypycha (chyba bo nie widzę innych miejsc) przez właśnie gniazdo rurki bagnetu
Czy jeśli samochód sie rozgrzeje to nie zaszkodzi mu trasa 150km ?
Czy może lepiej się tym zająć? Czeka mnie ważny wyjazd i nie wiem czy mogę jechać w taką długą trase
kapski, wyczyść choćby te rurki. Wypina się je przez najpierw naciśnięcie kołnierzyka, w którym siedzą, a następnie (trzymając spinkę wciśniętą) przez pociągnięcie rurki do siebie.
Jeżeli w środku jest zamarznięte masło to rozgrzej rurki np. ciepłą wodą, a następnie wydmuchaj. Choć tyle, a może aż tyle - odpowietrzenie wróci i nie będzie wypychać tego oleju.
Wysłany: Wto Mar 20, 2018 18:57
Samo wyczyszczenie przewodów cienkich i grubych może nie wystarczyć w przypadku jak są zatkane nagarem otwory w gniazdach , albo nie ma w nadkolu rury doprowadzającej powietrze do filtra i zimne powietrze robi swoje w przepustnicy. Czyszczenie przewodów , gniazd , przepustnicy i sprawdzenie czy jest dobra rura dolotu w nadkolu.
Te przewody były czyste więc umyłem silnik pojechałem w trasie i problemu nie było. Koleś mi mówił o jakimś sitku,teraz już nie pamiętam dokładnie o co chodziło dokładnie ale chyba ta trasa mu dobrze zrobiła. Żadnych wycieków nie zauważyłem
Już jest po problemie czy mam dalej obserwować ? Czy może jeszcze coś innego zrobić ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum