Wysłany: Wto Maj 22, 2018 16:43 [45 2.0D 2004] automatyczna klimat -cały czas grzeje na ful
Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2004
Cześć! Moja dziewczyna od jakiegoś czasu należy do posiadaczy Rovera 45. Wokół wszelkich atrakcji związanym z tym autem (np. immobilizer/alarm) obecnie najbardziej dokuczliwą rzeczą jest klima.
Klima, niezależnie od ustawień (auto, ręczne, minimalne, maksymalne), grzeje na full. Przy obecnej pogodzie po 15 minutach jazdy w samochodzie jest sauna. Na pewno ma to też wpływ na spalenie.
Pytanie - co z tym zrobić?
Obstawiam oczywiście czujnik temp. zewnętrznej, jednak - gdzie go szukać? Niestety, zegar nie działa, nie widzę też nigdzie temp. zewnętrznej....
Na szybko, doraźnie jak to w ogóle wyłączyć (np. które bezpieczniki powyciągać?)
Bardzo dziękuję za wszelką pomoc, szczególnie że prawdopodobnie w piątek będę musiał tym autem zrobić 250 km
SPAMU¦
Wysłany: Wto Maj 22, 2018 16:43 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 37 razy Dołączył: 07 Sie 2008 Posty: 530 Skąd: Warszawa/Magdalenka
Wysłany: Sro Maj 23, 2018 09:02
Prawdopodobnie rzeczywiście to czujnik temperatury zew. Znajduje się z lewej strony zderzaka,od strony kierowcy,jest do niego przyczepiony. Koło halogenu. Taka nieduża "pestka" z przewodem. Ewentualnie coś zepsuło się w samym mechanizmie zamykania zaworu,ale niestety nie wiem jak to jest zbudowane w klimatroniku,jeszcze mi się nie zepsuł .
Faktycznie jest tam jeden rozczepiony niebiesko-czerwonym kabel (anglik - czyli po stronie pasażera), trochę ciężko się dostać, ale opanujemy i zobaczymy czy nie wybuchnie
[ Dodano: Czw Maj 24, 2018 20:27 ]
A panie, lipa. Nie mogę dojść od czego jest wypięty kabel.
Wyjął dwa bezpieczniki ze skrzynki pod maską oznaczone wiatrakiem (bez chłodnicy), zobaczymy co będą za cuda. Chyba nie będzie cudów z przegrzaniem się silnika...
W automatycznej klimie, na wyświetlaczy pojawia sie migające E4 jeżeli jest uszkodzony, bądz nie ma czujnika temp zewnętrznej ( ten w zderzaku )
Jeżeli dobrze pamietam to chyba klima dziala poprawnie bez tego czujnika pewny nie jestem bo jak kupilem swojego to nie bylo czujnika a chyba wszystko działało ok wiec może cos sie zacięło w układzie sterowania zaworem regulującym dopływ płynu chłodzącego do nagrzewnicy, coś tam jest cały czas otwarte.
Pamietam że bardzo szybko zamontowałem czujnik wiec możliwe ze nie zdazyłem zauważyć że jest cos nie tak .... po założeniu czujnika na wyświetlaczu pojawiła sie jakaś kosmiczna temperatura i niestety nie pamietam czy była z "minusem" czy dodatnia w każdym bądz razie szybko zaczęła zmierzać do temperatury normalnej-właściwej.....jezel bez tego czujnika informacja do sterownika idzie ze jest temperatura na minusie to normalne że bedzie chciała grzać jak wściekła, przy recznym sterowaniu i ustawianiu temperatury pewnie też
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum