Od paru miesięcy są już na allegro reperaturki progów do 75 fakt że ktoś je robi bardziej prywatnie niż jest to produkt masowy ale są link niżej http://allegro.pl/prog-re...ars_rule_id=201 też mam problem z rdza tylko można powiedzieć że u mnie nie ma już progów albo brak kasy albo ofert sprzedaży progów i teraz to u mnie chyba taka reperaturka nie wystarczy bo wchodzi cała ręką w próg więc wewnętrzny pewnie tez będzie do sporych poprawek i rdza jest też na górnej części progów po otwarciu drzwi w okolicach listew progowych. Chciałbym to zrobić bo niechcial bym rozstawać się z moim r ewentualnie kupować innego chociaż ciężko znaleźć w kolorze cdw z 2.5 w ksenonie i prawie pełnej opcji ale to można przełożyć. Może czyta to jakiś dobry blacharz z okolic Katowic, Sosnowca który podjął by się naprawy blacharki w moim r
Pomógł: 6 razy Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 344 Skąd: Mazury
Wysłany: Czw Mar 22, 2018 19:00
dexter77 Ile wziął blacharz i czy jesteś zadowolony z reperaturki ? Wczoraj na podnośniku miałem autko i o zgrozo z przodu zaraz przy nakładce od podnośnika prawie pięść wchodzi Wcześniej to się jakoś trzymało ale jak podnosili auto na podnośniku to się sypać zaczęło. Aż strach pomyśleć że łapa z podnośnika mogłaby wpaść do środka
Pomógł: 36 razy Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1654 Skąd: wieluń
Wysłany: Pon Mar 26, 2018 21:21
w sobote miałem na podnośniku roverka z czymś podobnym wspawanym i odrazu mi coś nie pasowało bo nie było dziury pod lewarek ale patrze i próg z prawej strony ma inny profil niż lewy oryginał i tak patrze obstukuje czy aby napewno można pod to ramie podnośnika podłożyć no i podniosłem, podłożyłem mniejwięcej w miejscu gdzie był fabrycznie otwór do podnośnika, nic sie nie stało żadnego śladu wgniecenia po podnośniku
_________________ -DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
Na tych aukcjach jest tylko dolna część progu. Od wytloczenia na listwe do dolu.. Blacha to 0.8mm. Zgrzewy badz spawy pod listwa do tego szpachla to nie wróży nic dobrego.
_________________ Stajnia R75 sie powieksza 2.0CDT i 2.5v6 automat.
Cześć. Mam taki pomysł, papierem ściernym zetrzeć ogniska powierzchowne korozji (metal cały powierzchowne wypryski) następnie oczyścić środkiem antykorozyjnym (mam w piwnicy) pomalować czerwona wiejska farba do płotu (tlenkiem żelaza), następnie pokryć czarnym matem w sprayu. Dajcie mi znać czy to robić czy zgłosić się do psychiatry
_________________ Byl Rover 75 2.0 CDT jest MG ZT 2.0 CDTi
Auto było podnoszone na podnośniku, lewarku itp. - nic się nie dzieje. Oczywiście wizualnie nie jest to kopia 1:1, bo to nie wycinka progu tylko reperaturka. Mimo wszystko trzeba bardzo dobrze się znać, aby zauważyć różnice (poza miejscem na lewarek).
Dla mnie to rozwiązanie było idealne, spełnia swoje zadanie, dałem dodatkowe zabezpieczenia i podejrzewam, że prędzej auto padnie ze starości niż coś się stanie z tymi progami
Rozliczałem się na zasadzie barteru, bo to znajomy, ale myślę, że 500-700 zł trzeba liczyć za jedną stronę.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Lis 2014 Posty: 85 Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: Nie Lip 01, 2018 12:09
Też jestem w trakcie walki z progami i zakupiłem najpierw jakieś samoróbki z allegro od gościa z Kielc i niestety są źle wykonane, profil jakiś rozpłaszczony. Potem kupiłem z allegro z f-my bolma ( to te za 100) i jest lepiej choć dupy nie urywa. Dużo można by tu jeszcze poprawić.
Jednak korozja poszycia to nie taki problem, problemem jest to co dzieje się wewnątrz. Korozja wzmocnień pod słupkami i miejsca do lewarowania najczęściej wymaga odbudowy bo styka się w dolnej płaszczyźnie bezpośrednio z korodującym progiem i skutecznie zatrzymuje wodę w tym miejscu. Kiedyś robiłem coś takiego w Lagunie I i muszę powiedzieć że tam jest to lepiej przemyślane.
Jak zobaczyłem co się stało w R75 to ogarneło mnie przerażenie a dziury w progach miałem tylko w tylnej części nadwozia od spodu. Zobaczymy jak sobie z tym blacharz poradzi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum